Някои стандарти за храните във Великобритания може да пострадат при излизането на страната от ЕС, като последиците от Brexit за селското стопанство може да се окажат сериозни.
 
 
Етичният съвет по храните (The Food Ethics Council) на Обединеното кралство е на мнение, че Brexit ще изправи държавата пред трудния избор дали да гарантира високо качество, етика и устойчивост на системата, или да подсигури доставките, като приема сделки „на всяка цена“. Върху някои от дилемите, очертани в новия доклад на съвета.
 
„Реална е възможността да станем свидетели на състезания по оцеляване и на понижаване на стандартите за качество на хранителните продукти на фона на отчаяно желание да се сключват сделки“, казва авторът на доклада Дан Кросли, изпълнителен директор на съвета, пише „Гардиън“.
 
„Хората в супермаркетите може да се сблъскат с храна, която е с по-ниско качество от тази, на която са свикнали“, допълва Кросли, като припомня казуса от лятото на 2017 г. с обработените с хлор пилета. Това е практика за убиване на микробите в птицекланици с проблемна хигиена. Тази обработка на  месото е забранена в ЕС, но се прилага в редица страни с развито индустриално производство на птиче месо.
 
Британският експерт предупреди, че влошаването на стандартите ще доведе до производството на некачествена продукция, а това на свой ред ще стане причина за нехуманно отношение към животните и към понижаване на вниманието към важни проблеми като изменението на климата и ерозията на почвите.
 
В същото време Brexit представлява и възможност за възраждане на селскостопанското производство в самата Великобритания, смятат специалистите.