Вече стана ясно, че Управляващият орган (УО) на Комитета по наблюдение ще предложи насочване на милиони левове за нови приеми по така предпочитаните от фермерите подмярка 4.1 за инвестиции и подмярка 4.2 за преработка. Новото е обаче, че се предвиждат актуализиране на критериите за оценка и допустимост.

Ето какъв ще е бюджетът на ПРСР за следващите 2 години

УО предлага да се прилагат досега действащите условия по отношение на допустимите кандидати, но с включването на нов критерий. 

Кандидатите да са регистрирани най-малко 36 месеца преди подаване на проектното предложение. 

Финансови условия

Предложението е максималният размер на едно проектно предложение да бъде идентичен с определените и към момента в ПРСР 2014-2020 лимити. Няма обаче да се прилагат действащите ограничения за максимален размер на разходите за подпомагане за един кандидат за целия период на прилагане на ПРСР.

В мотивите е посочено, че по този начин всеки земеделски стопанин или преработвател ще имат достъп до финансиране без значение дали до момента са получили подпомагане по някоя от двете подмерки, или не.

За подмярка 4.1 максималният размер на допустимите разходи за един проект ще бъде до 1 000 000 евро, а максималният размер на допустимите разходи за инвестиции в земеделска техника ще бъде до 500 000 евро.

За подмярка 4.2 максималният размер на допустимите разходи за един проект ще бъде до 2 000 000 евро.

В допълнение УО предлага да се даде възможност за интензитет до 75% за всички дейности, подпомогнати по линия на средствата от спасителния план NGEU.

Новости при критериите за оценка

Предвижда се прилагането на няколко основни принципа, върху които да стъпят бъдещите критерии. Те могат да включват:

•    Отпадане на подхода, при който приоритетно се подпомагат проекти в селските райони;
•    Насърчаване на проектни предложения в чувствителните сектори, включително и биологично производство; 
•    Насърчаване на проекти за инвестиции, свързани с: напояване, околна среда (пречиствателни съоръжения), дигитални технологии, автоматизиране на работните процеси ;
•    В сектор „Животновъдство“ акцент към инвестиции за повишаване на биосигурността в стопанствата;
•    В сектор „Растениевъдство“ акцент към стопанства, които залагат на интегрирано управление на вредителите;
•    Насочване на помощта към кандидати, които през 2020 г. отчитат спад в приходите, както и към такива със затворен цикъл на производство;
•    Насърчаване на подпомагането на повече фермери чрез помощ към признати групи и организации на производители.

Тези предложения обаче не са окончателни, защото предстои дискусия. По отношение на принципите за определяне на критериите за оценка, те ще бъдат представени за одобрение от Комитета за наблюдение на ПРСР на следващо заседание и след влизане в сила на европейското законодателство.

Готвят се нови критерии за оценка и на други две подмерки, по които се очаква прием в периода на преход. Става дума за подмярка 6.1 за млади фермери и подмярка 6.3 за малки стопанства. Условията за подпомагане ще бъдат както досега, но критериите за оценка ще бъдат обсъдени с Комитета за наблюдение на ПРСР, като ще се вземат предвид новите предизвикателства заради COVID 19.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg