Парламентарната Комисията по земеделие обсъди Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пчеларството, внесен от Министерския съвет на 10 декември. Нейните членове предложиха обаче Народното събрание да не приеме на първо гласуване този документ, защо?

Пчелините да се регистрират само в БАБХ

На заседанието присъстваха и представители на Националния браншови пчеларски съюз, които категорично заявиха, че не подкрепят предложените промени. Нещо повече, те настояват законопроектът да бъде оттеглен и да бъде формирана междуведомствена работна група, която да подготви проект на изцяло нов закон, посочва в своя доклад председателят на Комисията – Мария Белова.

Както Агри.БГ писа преди време, едно от предложенията е да отпадне двойната регистрация. Тоест тя да се прави само в областните дирекции по безопасност на храните, а не и в кметствата по населени места. Според някои пчелари това е крачка в правилната посока, за да бъде облекчен режимът. 

Не на това мнение са обаче браншовиците. Според тях трябва да се разработи нов механизъм на взаимодействие между фермерите и местните власти, да се прецизират текстове в Закона, но не и да се отменят. С пълното им становище може да се запознаете ТУК.

В проектодокумента е записано още пчелните семейства да се настаняват в пчелини, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, като остава изискването за наличие на ограда и табелка с регистрационния номер на пчелина. 

Когато постоянните пчелини са разположени в урегулирани поземлени имоти, оградата следва да осигурява безопасност на обекта и да препятства свободния достъп на хора и животни. Когато са разположени в горски територии, ограждението не следва да представлява строителство по смисъла на Закона за устройство на територията. 

Изключение от изискванията за ограждение и табелки е направено за пчелини, които се намират в защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Ето какво казва по този въпрос пчелар пред Агри.БГ

„Покрай това за двойната регистрация се прокараха още две неща. Това предложение за промяна на вида на ограждането на пчелините беше безумно. Казва се, че в горски територии оградата не трябва да възпрепятства преминаването на животни. Чудя се какво представлява въпросното съоръжение ограда! Животни са и бръмбарите, и мечките! Добре, че нямаме жирафи! И каква ще е тази ограда, която няма да спира преминаването на животни, а ще спира хора. Ако не спира хората и животните, всъщност за какво ни е тази ограда“, недоумява пчеларят.