Един милион лева специално за съфинансиране на застрахователни премии на производителите на плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн са премахнати от текста на помощта на последното заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие” (ДФЗ). 

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

В решенията на УС на ДФЗ от 27 юли 2021 г. пише, че утвърденият финансов ресурс по схема на държавна помощ "Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция в сектор „Растениевъдство"за 2021 г. остава 5 млн. лв. Спрямо протоколът от февруари тази година 1 млн. лв. от този бюджет се отделяше целево за чувствителните сектори, етеричномаслените култури и тютюнът. Сега това се премахва, като в текста на решенията не е посочена причината, която налага изменението.

ДФЗ вече изплати близо 1,87 млн. лв. (1 867 313 лв.) по схемата. До 30 юли, когато беше крайният срок за кандидатстване, подадените заявления са 579. Помощта е преведена по сметките на 522 бенефициенти, още 57 чакат субсидията.

От Разплащателната агенция обявиха, че обработката на документите продължава. Договорите по държавната помощ се сключват до 20 работни дни след предоставяне на полиците в териториалните звена на ДФЗ, а средствата се изплащат до 10 работни дни след сключване на договора.

В същото време  зеленчукопроизводители вече се оплакаха пред Агри.БГ, че застрахователите отказват изплащания с най-различни мотиви и поискаха спешно преразглеждане и промени в държавната помощ при настъпили застрахователни събития. Те настояват за промяна на фундамента, правата и задълженията на страните по застрахователната помощ, както и преразглеждане на финансовите отговорности и арбитраж.