Измамници използват опасността от чума по дребните преживни животни, за да изнудват стопани за пари.
 
 
За новия вид телефонна измама предупреждават от Асоциацията на говедовъдите в България, съобщи БНР. 
 
„Един наш фермер приема телефонно обаждане, в което му се казва, че се обаждат от Държавен фонд „Земеделие“, че стадото му е заразено с чума по дребните преживни животни, наложително е веднага държавните ветеринарни служби да вземат кръвни проби и това трябва да стане след няколко часа. След което този глас му загатва, че този проблем може да се уреди по някакъв начин, но все пак трябва да се внесе някаква  сума“, обясни Михаил Михайлов от Асоциацията.
 
Оттам съветват фермерите, ако получат подобно телефонно обаждане, веднага да известят практикуващия ветеринар и да не допускат във фермата си външни лица.
 
 
Фермер.БГ потърси за коментар и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Оттам подчертаха, че институцията няма никакво отношение към здравния статус на животните и не разполага с ветеринарни лекари. Контролът на здравословното състояние на животните се извършва от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
ДФЗ има ангажимент да изплати финансова подкрепа на фермерите, засегнати от чумата по дребните преживни животни в съответствие с решенията на управителния съвет на фонда. Специалистите съветват стопаните при посещения на непознати да искат документите им и при всяко съмнение да информират ветеринарните лекари и полицията.