Ало-измамници са си набелязали земеделските производители за нови жертви на мошеничествата си, предупреди Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

От началото на годината върви нов вид телефонна измама. Измамниците звънят на мобилните телефони на стопаните и се представят за служители на ДФЗ. Заблуждават ги, че срещу 120 лв. ще им бъде подновена регистрацията като земеделски производители, която им била прекратена служебно.

Чрез куриерска пратка лицето щяло да получи необходимите документи, като заплати исканата сума за „услугата“. 

ДФЗ припомни, че регистрацията за земеделски производители е безплатна.

В тази връзка ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ призова всички земеделски стопани да бъдат бдителни и при съмнения за измами да сигнализират както Фонда, така и органите на МВР. 

Сигнали за корупция, незаконни или неправомерни действия или бездействия на длъжностни лица от администрацията на ДФ „Земеделие” може да се подават в писмен или електронен вид до Централното управление на Фонда.

Каналите за връзка с институцията са три. Единият е чрез регистриране в деловодната система на ЦУ или ОД на ДФ „Земеделие“. Другият е електронна поща на адрес: [email protected], а третият - телефон 0700-106-16.

Първите сигнали за новия вид ало-измами са постъпили на горещата линия на ДФЗ.