Както Фермер.БГ информира по-рано днес, новоизбраният управителен съвет на Българска асоциация на търговците на агротехника (БАТА АГРО) свика специална пресконференция, на която беше припомнено, че на 30 юли се е провело отчетно изборно-събрание, на което за председател на Българска асоциация на търговците на агротехника (БАТА АГРО) е избран Веселин Генев, управляващ съдружник на Оптиком ООД – Стара Загора.

 

На пресконференцията днес новоизбраният председател г-н Веселин Генев представи пред журналисти новия управителен съвет на БАТА АГРО. „Целите, които сме си поставили за следващите 2 години, са свързани изцяло с целите БАТА АГРО и са заложени отпреди 8 години в устава на асоциацията. Те са свързани основно с развитието на пазара за агротехника в страната и то на принципите на лоялната конкуренция“, каза в експозето си Веселин Генев. И уточни, че конкретните действия за следващите две години на асоциацията ще бъдат детайлизирани на първото заседание на УС на БАТА АГРО, което ще се проведе през септември.

 

Основните теми на пресконференцията бяха свързани с решенията на общото събрание на БАТА АГРО. Сред тях беше и решението от 30 юли за промяна в периода на провеждане на Международното специализирано селскостопанско изложение БАТА АГРО. „След дискусия надделя мнението, че месец май не е най-подходящият за провеждане на най-голямото изложение за земеделска техника в страната. Затова взехме решение през 2014 година Международното изложение БАТА АГРО да бъде проведено от 26 до 29 август. Считаме, че тази промяна ще е от полза както на изложителите, така и на посетителите. Надяваме се решението да е правилно“, заяви Веселин Генев. И допълни, че ръководството на асоциацията ще работи за утвърждаването на БАТА АГРО и ще се стреми през следващата година изложението да надмине постигнатото през 2013 г.

 

На въпрос няма ли да се отрази негативно провеждането на БАТА АГРО 2014 по времето, в което се провежда и Добричкия панаир, Веселин Генев лаконично коментира, че отговаря за Международното специализирано селскостопанско изложение БАТА АГРО, не знае кога през 2014 г. ще се проведе Добричкият панаир. „Не мога да коментирам Добричкия панаир. Усилията на всички членове на БАТА АГРО са насочени към организацията на най-голямото изложение в сектора в страната. Ще продължим да работим в насока то да става по-голямо и наистина по-добро, какъвто е девизът ни за изложението през 2014 г.. Надявам се със съдействието на всички членове на БАТА, както и на всички изложители и посетители то да реализира по-добри резултати“, коментира Веселин Генев.

 

На въпрос на Фермер.БГ дали се предвижда увеличаване на демонстрационните площи предвид амбициите за нарастване на броя изложители, Генев коментира, че проблемът с демонстрационните площи стои пред организаторите на изложението още от първата година. „За съжаление в рамките на аерогарата в Стара Загора, където се провежда БАТА АГРО, демонстрационните площи са силно лимитирани. Теренът изглежда голям, но има подземни съоръжения, които не позволяват влизането на тежки машини. Обмисляме вариант демонстрациите да се правят извън територията на аерогарата, има наоколо достатъчно земеделска земя, но не в това е проблемът. Когато демонстрациите се правят на място придвижването на хората става лесно, но още след първия ден демонстрационното поле се превръща в пепел. За да се осигури нормален режим на демонстрация на машините са необходими около 300 дка“, обясни за Фермер.БГ Веселин Генев.

 

Тодор Николов, член на УС на БАТА АГРО, допълни, че целта на повечето хора е в рамките на изложението да си организират и проведат поредица от срещи, не толкова точно в това време да видят демонстрации. Що се отнася до демонстрациите, Николов уточни, че през почти цялата година демонстрационни полеви дни се организират на различни места в страната. Според Георги Богоев, член на УС на БАТА АГРО по време на изложение няма как да се демонстрират всички възможности на една машина и затова вече е практика за всички заинтересовани да се организират демонстрации на полето, където техниката може да покаже реалните си възможности. Като пример Богоев посочи машини, които само при демонстрации в реални условия могат да покажат капацитета си - за 24 часа изорават 800-900 дка, дисковат над 1 000 декара или пръскат над 4 000 дка за денонощие. Капацитет, който няма как да бъде показан в панаирните дни.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!