Традиционни български млечни храни, пчелни продукти и билки ще се предлагат в Алеята на производителите на VI Църногорски събор "В сърцето на Граово". 

 

Съборът ще се проведе на 13 и 14 юли на поляните край манастира “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци.

Ще има изложба на елитни животни, отглеждани от стопани, които членуват в „Обединени български животновъди“, съобщиха от сдружението. 

В рамките на изложението, посетителите на събора ще можеа да видят животни от следните породи:

Българско кафяво говедо – Хайланд, Абърдийн Ангус, Черно-шарено, говедо, Български тежковозен кон, Романовска овца, Брезнишка овца, Западно- старопланинска овца, Местна овца без порода, Софийска /Елинпелинска овца/, Вакла маришка овца, Синтетична популация българска млечна овца, Родопски цигай, Малашевска коза, Дъбенска овца, Сакарска овца, Копривщенска овца, Медночервена шуменска овца.

Предвидено е и дефиле на изложените животни. Гостите ще имат възможност да дегустират фермерски храни, произведени в различни части на страната. 

По традиция ще се проведе международно първенство по традиционната българска борба на пояс „Кореш“, в което ще се включат и животновъди.

Посетителите ще бъдат нагостени и с курбан за здраве и берекет. Едно от най-атрактивните събития е състезанието за най-тежък и най-красив коч.

На 14 юли, неделя ще има състезание и състезание за ръчно доене на овце, най-бърз дояч и най-голямо количество надоено мляко. Същият ден ще има и дефиле на българско овчарско куче. 

Организаторите очакват производители от цялата страна - Сандански, Враца, Пловдив, Шумен, Дупница, Костенец, Плевен, София, Лом, Перник и други райони. 

И през двата дни ще има богата музикална програма, в която ще се включат над 800 изпълнители от цялата страна.