От днес влиза в сила препоръчителен стандарт за производство на кашкавал, който ще се прави от истинско мляко и по рецепта изготвена ветеринарните власти и други специалисти. Потребителите ще познаят новия продукт, благодарение на специален етикет, на който пише „Български кашкавал“. Там ще бъде записано още, че продуктът е направен съобразно изискванията на БДС 14.

Преработвателните предприятия ще трябва да правят кашавала не само от истинско мляко, но то трябва да бъде и свежо.  Определени са и сроковете, в които продуктът трябва да зрее, посочват от института по стандартизация. Продуктът вече ще зрее 45 дни, ако е от краве мляко и 60 дни ако от овче или смесено. Най-хубавото е, че рецептата забранява да се влагат консерванти /Е /, емулгатори и други.