Изкуственото опрашване при лозата се налага при сортове с функционално женски цветове, като Чауш, Червена лисича опашка, Черна разакия, Фоча и др. От тях само сортът Чауш се среща по-често. Той може да се опрашва с прашец от културни сортове, които цъфтят едновременно с него (Шасла доре, Мискет хамбургски, Димят, Памид и др.) или с прашец от подложката Арамон x Рупестрис Ганзен №1. За тази цел се събират цъфтящи реси по време на масовия цъфтеж. С всяка от тях се удрят по няколко реси от сорта Чауш. Опрашването се извършва само сутрин от 7 до 10 часа и се повтаря поне 2 пъти по време на цъфтежа. Този начин на изкуствено опрашване при лозите е практичен, но изисква да се унищожат реси от сорта опрашител. Въпреки това, когато става въпрос за малко лози, той е за предпочитане.

Изкуственото опрашване на лозите може да се извърши и по друг начин. Приготвят се пухчета, които представляват дървени лопатки с дължина до 14 см и ширина 8-9 см. От едната им страна е прикрепена заешка кожа, предварително измита с гореща вода и сапун. При събиране на прашец от сорта опрашител пухчето се разтърква леко от основата към върха на ресата, за да се зареди с прашец. След това по същия начин прашецът се нанася върху ресите на опрашвания сорт. Периодично пухчетата се почистват чрез изтръскване или изпиране, защото в тях се напластява стерилен прашец от женските цветове. При този начин не се унищожават ресите на сорта опрашител.

В години с неблагоприятни метеорологични условия за цъфтежа при някои сортове с двуполови цветове (Болгар и др.) калпачетата се задържат върху плодниците и пречат за доброто оплождане. В такива случаи може да се извърши допълнително опрашване. За целта ресите се стръскват, при което калпачетата опадват, а прашецът се разпръсква и попада върху съседните цветове в ресата. Резултатите са по-добри, ако допълнителното опрашване се извърши с описаните пухчета. Тогава върху близалцата попада смесен прашец от различни лози и сортове (ако насаждението е смесено), което благоприятства оплождането и завързването.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Присаждане на лозите на зелено

Грижи за лозата през вегетацията и резитбата

Заразяване с болести при лозата през месец юни