Използването на изкуствен интелект в земеделския сектор е съпроводено със значителни потенциални рискове за фермите, фермерите и продоволствената сигурност като цяло. При това потенциалните заплахи често остават недооценени, съобщава Future Farming, позовавайки се на статия, посветена на темата, публикувана в списанието “Nature Machine Intelligence”.

На прага на 2022 г. пазарът на техника бележи нов ръст и гледа с надежда напред

Авторът на статията Асаф Цахов от университета в Кеймбридж смята, че внедряването на изкуствен интелект (AI) в наши дни се е превърнало в обикновено явление за аграрния сектор.

Големите компании вече са пионери в следващото поколение автономни земеделски ботове и системи за поддръжка на вземането на решения, които заменят хората в полеви условия. До този момент обаче сякаш никой не си е задал въпроса: съществуват ли някакви рискове, свързани с бързото внедряване на изкуствения интелект?

Хакерите

Кибератаките са една от основните заплахи. Те са способни да провокират сривове в работата на фермите, които използват изкуствен интелект. Това може да стане чрез объркване на набора от данни, изключане на оборудването, автономните дронове и автоматизираните комбайни. За да се защитим срещу кибератаки, учените предлагат земеделците да наемат “бели хакери”, които да откриват своевременно пропуски в системата за безопасност.

В сценариите, свързани със случайни сривове, Цахов предполага и друг риск. Например, че системата с изкуствен интелект, програмирана единствено да постигне най-добра реколта в краткосрочна перспектива, може да игнорира екологичните последствия от решенията си. Това може да доведе до прекомерна употреба на торове, пестициди и ерозия на почвата. Сътрудничеството с еколози в процеса на разработка на технологията би било от полза за предотвратяването на подобни сценарии.

Социално-икономическо неравенство

Друг проблем, който учените разглеждат, е свързан със социално-икономическото неравенство, което в момента се среща в земеделския сектор в цял свят. Макар автономните комбайни и трактори да подобрят условията на труд на фермерите, неравенството ще се запази.

Според Цахов малките производители ще бъдат лишени от преимуществата, свързани с приложението на изкуствения интелект. Маргинализацията, ниското ниво на проникване на Интернет и цифровият срив ще попречат на дребните фермери да използват иновативни технологии. Става дума за земеделски дронове, датчици и безпилотни комбайни.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как Гърция стана шампион на пазара на трактори?

Всеки втори производител на агромашини временно спира

2022 г. изглежда все по-несигурна за пазара на агротехника