Резките температурни промени са изключително неприятни за фермерите. Кой от тях не би желал да бъде информиран своевременно за риска от измръзване на земеделските култури.

Овощарите броят щетите преди сезона на застраховките

Няколко учени от Япония представиха методи за компютърно моделиране на образуването на слани. Те предлагат хибридна система, която може да изработва краткосрочна прогноза за предстоящи слани в рамките на няколко часа и дългосрочна прогноза – например за следващите няколко дни, информира Phys.org.

Изследователите очертават два вида слани. Единият е замръзнала роса, а вторият - бяла слана. Тя се образува, когато температурата на повърхността първоначално е под нулата и поради това, вместо да се кондензира на повърхността и след това да замръзне, водата от атмосферата се втвърдява на повърхността.

Японските учени отбелязват, че температурата на въздуха обикновено е основен критерий при прогнозирането на сланите, но не е единственият. Други параметри – като влажност, скорост и посока на вятъра, облачност, също оказват влияние. 

Инструментите за машинно обучение са способни да обработват голям обем от данни и с помощта на алгоритъм да откриват отговор на зададен въпрос, каквато е своевременната прогноза за слани.

Новият компютърен модел може да състави прогноза минута по минута в рамките на един до три часа и по този начин да предупреди земеделските производители за заплахата над насажденията им.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Първата седмица на октомври: Хладно и с вероятност за слани

Искане: В НПВУ да има средства за неблагоприятни климатични явления

Нов фунгицид защитава посевите от болести