Фермери от Бургаско алармираха Асоциация на българските села, че се правят опити за изкупуване на вълната на безценица. Оферираната изкупна цена от изкупвачите е 12 ст. за килограм, което си е жива подигравка с труда на животновъдите.

Жители на село Зорница, община Средец, се заканиха да напълнят едно дере с овча вълна. Причината за това са изкупвачи мародери, които предлагали по 12 стотинки за килограм.


Фермерите отказват да продват вълната си на безценица. Те са твърдо решени да я хвърлят, но да не се поддаде на спекулантите, които се гаврят с труда на животновъдите/им/. В близкото дере вече е изхвърлена вълна в големи количества и много от животновъдите в района смятат да последват примера на съселяните си.

Според справка на Министерството на земеделието от 2000 г., непраната вълна тогава се е изкупувала по 1.16 лв. за килограм. В момента е нормално да струва 1.50 лв./кг, смятат овцевъди.

 

В същото време овчата вълна се оказва ценен строителен екоматериал за изолации. При това цената му е 7-8 пъти ниска от най-евтините /тип фибран/, предлагани по магазините. Нашите строителни предприемачи още не са открили тази пазарна ниша, но в Англия къщи с такава изолация са последният писък на модата.