Изкупните цени на пшеницата са се вдигнали с 10 -15 %. Причините за това са по - ниските добиви и по - лошото качество на реколтата през тази година, коментира председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско Николай Киров.
 
 
„Цената в момента е 330 - 350 лева на тон, на пристанището. Като имате в предвид, че цената на торта се вдигна 3 пъти, едва ли ще излезем на печалба. Молим се да успеем да си възвърнем вложените средства. Не помним такава тежка година, заради многото дъждове , а сега пък настъпи суша и вече месец и половина не е валяло“, каза Киров, цитиран от БНР.  
 
По думите му средният добив на пшеница от декар е 440 - 470 кг, което е с 15 - 20 % по малко в сравнение с миналата година, рапицата в региона също е дала по ниски добиви с 20- 30 на сто. 
 
При слънчогледа нещата стоят по различен начин.  Очакванията са за по - добра реколта като качество и като количество. Масовата жътвата на маслодайната култура вече започна в Бургаско.  
 
„При него добивите ще са по-добри, защото дъждовете му повлияха добре. Миналата седмица земеделските стопани започнаха да го прибират в Айтоско, Карнобатско, вече започваме усилено да го прибираме“, посочи Киров. 
Все още не са ясни изкупните му цени, но очакванията на зърнопроизводителите са за висока  цена, заради по - доброто качество на слънчогледа.