Средната изкупна цена на пшеницата достигна 341 лв./тон, като увеличението е с почти 29% спрямо началото на октомври миналата година, показват данни на аграрното министерство.
 
 
Само за една седмица поскъпването е с 4 лв./тон ли с 1,2%. Хлебното зърно е борсова стока и ситуацията на вътрешния пазар се диктува от силното търсене на международните пазари на фона на по-слабата реколта в глобален мащаб.
 
У нас и по света заради влошено качество част от хлебната пшеница сега се предлага като фуражна. За нея средната изкупна цена в страната се повишава с 25% на годишна база до 311 лв./тон.
 
„За предходната седмица е отчетено известно покачване на средните изкупни цени на хлебна и фуражна пшеница и ечемик (в рамките на 0,6% - 2,8%) и същевременно – леко понижение на слънчогледа (с 0,9%). Средните изкупни цени на царевицата и рапицата остават непроменени“, посочва оперативният анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
Ечемикът не прави изключение от общата тенденция към поскъпване на зърнените култури. При него изкупната цена в началото на октомври е 298 лв./тон или с 21% над миналогодишната.
 
 
За слънчогледа остават в сила тревогите на зърнопроизводителите, че поевтиняването на маслодайните култури в световен мащаб ще понижи цените и у нас. Засега спадът не е голям. За година понижението е с 9 лв./тон или с 1,7% до 532 лв./тон. Половината от това намаление, обаче се наблюдава през последната седмица.
 
Обнадеждаващ за зърнопроизводителите остава пазарът на царевицата. Изкупната цена тази година е с 2% или с 5 лв./тон над миналогодишната, като достигна равнище от 258 лв./тон. При значителен ръст на средния добив с 30% и реколта от 2,015 млн. тона (+9% а годишна база) стопаните могат да разчитат на стабилен доход на фона на по-малко (с 2%) отгледани площи.
 
Все пак това не са окончателните данни за реколтата от царевица през тази година. Жътвата продължава, като до началото на този месец е прибрана продукцията от 64% от площите.