Изкупната цена на млякото в Хасковско падна до 25-35 ст. за литър
Изкупната цена на млякото тенденциозно пада на всеки 15 дни и в момента е от порядъка на 25-35 ст. за литър краве мляко. Интересното в случая обаче е, че цените на млечните продукти в магазините не са се променили, сподели Димитър Георгиев
Изкупната цена на млякото тенденциозно пада на всеки 15 дни и в момента е от порядъка на 25-35 ст. за литър краве мляко в Хасковско. Интересното в случая обаче е, че цените на млечните продукти в магазините не са се променили. Това сподели в интервю за Фермер.БГ Димитър Георгиев, земеделски производител от 4 години, собственик на ферма с 40 броя едри преживни животни на 7 км южно от Хасково.
Според него проблемите пред сектора са изключително много и поради тази причина се наблюдава масово затваряне на ферми.
"Притиснати от високата цена на фуражите, масово животните в нашите ферми, са на свободна паша, което значи, че нашето мляко е далеч по-екологично чисто от това на големите ферми, където хранят животните с ГМО фуражи. Ала изискванията за европейския пазар са така направени, че да отговарят само на големите ферми с над 200 животни. Малките стопанства са предварително в графата „необходими жертви“", посочи фермерът.
Относно свърхпроизводството и млечната криза, която се наблюдава в сектор Мляко, Георги Димитров сподели: „Изключително унизителната изкупна цена на млякото и забавеното плащане от мандрите вече не изненадват никого, но защо никой не поставя въпроса: Как след като изкупната цена на млякото пада на всеки 15 дни и вече е от порядъка на 25-35 ст. за литър краве мляко, цените на млечните продукти в магазините не са се променили? В същото време германските колеги протестират за изкупна цена от 40 евроцента и тяхното правителство им отпуска допълнителни средства, които да подпомогнат сектора.“
Според Георги Димитров, тъй като всички ферми имат обслужващ ветеринарен лекар, който е наясно със здравословното състояние на животните, не би трябвало да има проблем при предлагането на сурово мляко, сирене, масло и кашкавал директно от фермите на клиентите.
Очаквайте цялото интервю с Димитър Георгиев по-късно във Фермер.БГ!
ПРЕДИ 19 часа
Планират се рестрикции за говедата в Централен Балкан
Напрежение и недоволство сред животновъдите създават увеличените 2,5 пъти норми за пасищна площ на говеда и коне
ПРЕДИ 22 часа
Готвят се промени в агроекологични интервенции
Те засягат дейностите за пасторализъм, хуманно отношение към животните, подсяване на пасища
16.04.2024
Как животновъдите да преодолеят недостига на работна ръка?
Във фермите отиват да работят или неквалифицирани, или застаряващи хора