Изкупната цена на млякото тенденциозно пада на всеки 15 дни и в момента е от порядъка на 25-35 ст. за литър краве мляко в Хасковско. Интересното в случая обаче е, че цените на млечните продукти в магазините не са се променили. Това сподели в интервю за Фермер.БГ Димитър Георгиев, земеделски производител от 4 години, собственик на ферма с 40 броя едри преживни животни на 7 км южно от Хасково. 
 
Според него проблемите пред сектора са изключително много и поради тази причина се наблюдава масово затваряне на ферми. 
 
"Притиснати от високата цена на фуражите, масово животните в нашите ферми, са на свободна паша, което значи, че нашето мляко е далеч по-екологично чисто от това на големите ферми, където хранят животните с ГМО фуражи. Ала изискванията за европейския пазар са така направени, че да отговарят само на големите ферми с над 200 животни. Малките стопанства са предварително в графата „необходими жертви“", посочи фермерът.
 
Относно свърхпроизводството и млечната криза, която се наблюдава в сектор Мляко, Георги Димитров сподели: „Изключително унизителната изкупна цена на млякото и забавеното плащане от мандрите вече не изненадват никого, но защо никой не поставя въпроса: Как след като изкупната цена на млякото пада на всеки 15 дни и вече е от порядъка на 25-35 ст. за литър краве мляко, цените на млечните продукти в магазините не са се променили? В същото време германските колеги протестират за изкупна цена от 40 евроцента и тяхното правителство им отпуска допълнителни средства, които да подпомогнат сектора.“
 
Според Георги Димитров, тъй като всички ферми имат обслужващ ветеринарен лекар, който е наясно със здравословното състояние на животните, не би трябвало да има проблем при предлагането на сурово мляко, сирене, масло и кашкавал директно от фермите на клиентите. 
 
Очаквайте цялото интервю с Димитър Георгиев по-късно във Фермер.БГ!