Кампанията по розобера на маслодайната роза тече с пълна сила, като розопроизводителите тази години заявиха, че природа се е оказала благосклонна към тях. Падналите дъждове през последните седмици са оказали благоприятно влияние върху насажденията с рози, като са спомогнали за запазването на по-висок процент маслодайност в цвета.

 

Пред Фермер.БГ, един от големите розопроизводители в България – Костадин Корадов, отглеждащ рози в Подбалкана, недалеч от Казанлък, заяви че тази година изкупната цена на маслодайната роза е стартирала от 2,20-2,50лв./кг, но в момента е достигнала 2,90-3,00 лв./кг., в зависимост от региона и качеството.

 

Според земеделския производител това е най-високата цена от няколко години насам, в сравнение с миналата година, когато най-високите равнища са били около 1,75 лв./кг розов цвят.

 

По-високата цена тази години се обуславя главно от по-високото качество на продукцията тази година. Според розопроизводители в региона на Казанлък и Гурково, средния добив тази година е около 380-400 кг./дка. За производството на един килограм розово масло са необходими 3 000 килограма розов цвят, чиято изкупна цена в момента в Европа е около 6000 евро за килограм.

 

Основните пазари на българско розово масло са Франция, САЩ, Япония и Южна Корея.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО :

розобер 2012


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!