Изкупната цена на краве мляко в Бургаско достига 0,71 лв./литър, съобщи пред Фермер.БГ Танчо Енев, който отглежда 250 говеда в Карнобат. Той работи с Обединена млечна компания (ОМК) и не среща проблеми със забавяне на плащанията. Забавянето е чисто административно с около седмица, докато се преведат парите от гръцка страна (тъй като компанията е гръцка), но като цяло нямаме проблем със изплащанията, допълна Енев.

Все пак има и колеги, които продават на 0,65 и дори 0,60 лв за литър, посочи животновъдът. Енев каза още, че изкупните цени на млякото бележат спад тази есен. 

Тази година нетрадиционно има тенденция на спад в изкупните цени на млякото през есента, коментира Енев. По принцип цените се вдигат през есента, а на пролет спадат, защото млекопреработвателите смятат, че тогава качеството на млякото се занижава, обясни той. Ако кравите са на паша цените ще паднат, тъй като наистина качеството се влошава при такъв тип хранене, но при нас имаме целогодишно затворен цикъл на хранене – качеството на млякото е едно и също“, допълва той. 
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!