За гроздето от новата реколта ще има търсене, ще има цената. Стопанин, който е отгледал хубаво грозде, той винаги ще си получи много висока цена. Няма такива, които да продават на загуба. Такава прогноза направи в началото на август инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) пред Фермер.БГ. 
 
 
Два месеца по-късно се оказва, че очакванията му не са се оправдали. 
Лозари от цялата страна се оплакват, че цените са ниски, а и няма кой да изкупува гроздето. 
 
Почти с 50 процента са по-ниски изкупните цени на гроздето в сравнение с миналата година, коментира председателят на Лозаро - винарската камара в Бургас Росица Симеонова, цитирана от БНР. 
 
Стопаните обясняват, че цената е много ниска и не може да покрие разходите, като пръскане, прекопаване, рязане, бране. За да не са на загуба, производителите трябва да продадат продукцията поне за 0.60 лв./кг, докато в момента според Симеонова цената в цялата страна варира между 0.25 лв./кг и 0.45 лв./кг и то за червеното грозде. 
 
 
„Колегите,  които обраха гроздето по-рано, се радваха на малко по-високи цени“, посочи тя. 
Освен това няма и кой да купува. Стопаните са категорични, че винпромите са спрели да изкупуват гроздето им, защото има дъмпингов внос от Румъния, Молдова и Македония. 
 
Друг момент е, че в началото на септември беше арестуван шефът на Винпром Карнобат заради нелегална фабрика за цигари, данъчни престъпления и пране на пари. Така и винпромът беше затворен. 
Според Симеоново съвпадението на това събитие е друга причина за тежката ситуация. 
 
А в същото време реколтата е много добра и по качествен, и по количествен показател
„Хората ми казват, че искат да си оставят гроздето и въобще да не го берат.  Прекупвачи дори са предлагали да купуват на 0.20 лв., което за мен е абсолютна подигравка“, казва Симеонова. 
 
Според нея трудно би могло да се въведе минимална изкупна цена, тъй като има пазарен принцип. „По-скоро самият бранш трябва да се замисли, защото се връщаме 15 години назад, когато пак имаше подобен срив в изкупуването и тогава масово се изоставиха лозя в страната“, посочи Симеонова. 
 
Тя намекна, че няма да е лошо да се даде финансова подкрепа от страна на държавата. 
През лятото розопроизводителите излязоха на протести именно заради ниската изкупна цена на розовия цвят и получиха помощ de minimis с цел да се компенсират загубите им. 
 
„Фермерите от този сектор осигуряват много работни места почти целогодишно, а нашата субсидия е най-малка. Лозарите получават 30 лв./дка от директните плащания. Тези пари не стигат да си покрият дори гроздобера на един декар, камо ли за останалите неща“, отбеляза Симеонова.