Изкупната цена на килограм череши в Кюстендилско е под 0.60 лв.  Интересът към току-що започналата кампания по прибирането на черешите е нисък, съобщава БНР. 
 
 
78 разрешителни за откриване на пунткове за изкупуване е издала общината до сряда, посочиха от администрацията. Около 10 местни фирми и дружества ще изкупуват череши. Ранните сортове обаче се търсели единствено за Черешова задушница. Иначе не стават за преработка, дори и за ракия не стават, казват изкупвачите. 
 
Някои, като общинския съветник Валери Йовев, председател на земеделската кооперация в село  Горна Козница, съветват тези сортове да се изкореняват. 
 
В село Николевци обаче намерили решение, каза кметът Спаска Методиева.
„Хората си ги карат в София за по-изгодна цена", обясни тя. 
Собствениците и купувачите на череши в Кюстендилско нямат право да превозват повече от 10 кг череши, без да притежават специален приемо-предавателен протокол за стоката.
 
 
„Ако някой купи или му подарят череши, той трябва да има приемо-предавателен протокол. Във всяко кметство и кметско намесничество ще има такива приемо-предавателни протоколи. Кметовете и кметските намесници ще ги раздават на населението“, съобщи преди дни пред БНТ Мирослав Миланов, началник на отдел „Канцелария и управление на собствеността" – Кюстендил.
 
Охраната на черешови масиви ще се осъществява съвместно от служители на Общинско предприятие "Охрана" и от полицията.
 
„В хода на операцията ще се изграждат временни КПП-та на възлови за черешовата кампания места и допълнително ще има автопатрули, които ще контролират пътни превозни средства и лица, занимаващи се с тази дейност. Относно набирането на работници, работно време на берачите, работно време на пунктовете за изкупуване на череши и цялостната документация по транспорта и брането на череши“, каза Боян Миленков, началник сектор „Охранителна полиция" в РУП – Кюстендил.