Себестойността на производството се увеличи сериозно, а продажните цени намаляха”, споделя пред Агри.БГ биопроизводителят на плодове и зеленчуци Веселин Цветков.

До Европрокуратурата: Фермер разказва за корупционна схема с участието на държавни служители

Логиката говори, че на фона на растящата инфлация изкупните цени в първичното производство също трябва да се вигат. Според дългогодишния земеделец обаче не е така, особено при култури с борсови цени и с конкуренция от държави, където себестойността е по-ниска, съответно продукцията е по-евтина.

Производителите на плодове и зеленчуци у нас години наред наричат неравностойна битката с вноса от Турция, Гърция, Македония, Албания. Оказва се обаче, че пазарът е сложен и при не толкова масовите култури. Веселин има 360 дка с биобадеми. Споделя, че тази година намирането на добра цена за тях не е било възможно.

„Изкупвачите, с които работя, имат възможност да купуват и от външен пазар. Казват, че в Испания или Италия цената е 5 евро и или се съгласяваш на предложената сума, или не ти взимат продукцията. Като цяло борсовата цена на бадема е по-ниска тази година”, разказва стопанинът.

Веселин Цветков: В момента изкупната цена на биобадема е между 14 и 15 лв./кг. В биомагазините обаче се продава на по 40-50 лв./кг.

По думите му е имало и по тежки години, в които е бил принуждаван да продава на по 10 лв./кг бадемите си, но през последните не е било така. Имало силни кампании, в които цената достигала до 18 лв./кг.

Биопроизводителят споделя общото разочарование в подсектора на черупковите плодове заради изваждането му от последната извънредна кризисна помощ. Според него обаче още по-сериозен е проблемът, че в тези трудни времена малките стопанства все повече не могат да оцеляват, а няма целенасочена политика за тяхната устойчивост.

„Малките стопанства, които са под 1000 дка, са обречени и загиват, каквото и да произвеждат”, казва на финал Веселин Цветков. Решението според него е да се дават по-целево субсидиите.