Наредба №12 за специфичните изисквания за търговия с храни от разстояние, която мина дълго обществено обсъждане заради многото възражения, вече е обнародвана в „Държавен вестник” от 30 ноември 2021 г. и влиза в действие.

Слушайте в AgriПодкаст: Ще оправим ли БАБХ, ако я пратим на Луната?

Търгуващите онлайн производители могат да извършват тази дейност само ако са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) , съгласно чл. 61 от Закона за храните. Агенцията отговаря за официалния контрол на дейността. 
Вземането на проби се извършва чрез поръчка през средството за комуникация от разстояние, като служителите на БАБХ предварително се идентифицират и уведомяват бизнес оператора за целта на поръчката или спазват изискванията на чл. 36 от Регламент (ЕС) 2017/625.

Транспортирането на храните е позволено само с превозни средства, които отговарят на хигиенните изисквания, заложени в Закона за храните, и/или са снабдени с контейнери за транспортиране на храни при спазване на същите тези изисквания. Разрешени са доставките  мотоциклети, мотопеди, електрически средства, велосипеди и превозни средства, ако са снабдени с контейнери или други подходящи вторични транспортни опаковки, идентифицирани са, за да могат да бъдат проследени и отговарят на хигиенните изисквания.

Разрешено е ползването на куриерски услуги на фирми, които отговарят на изискванията на Закона за храните.Лицата, които доставят храни до краен потребител трябва да притежават лични здравни книжки в съответствие с Наредба № 15 от 2006 г. за здравните изисквания към предприятията, които произвеждат или търгуват с храни.

Храните се доставят предварително опаковани или опаковани в търговските помещения по заявка на потребителя. Процесът се извършва по начин, който предпазва храните от замърсяване по време на тяхната доставка. Целият нормативен текст, може да видите тук.