Изискването да се прави ОВОС (оценка за въздействие на околната среда) за насаждане на овощна градина по мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони е абсурдно. Това каза земеделският производител от Пловдивско Красимир Кумчев пред България он ер.
 
Опитах се да проследя логиката на този закон, който е изготвен от две министерства – на земеделието и на околната среда. За да му хрумне това на някой означава, че някой си мисли, че едно дърво може да увреди природата, коментира земеделецът.
 
Още по-безумно е, че се изисква документ за ОВОС при кандидатстване за евросубсидия за парцел, а не за общ брой насаждения, твърди Кумчев. Той определи това изискване като начин държавата да прибира по-високи такси от производителите.
 
ОВОС на всичкото отгоре не се вади за инвестиция, а за парцел. Ако имаш 10 декара разхвърляни на по 10 парцела, таксата за изготвяне на ОВОС е 500 лв. за декар. Значи трябва да платиш 5 хил. лв.
 
Според производителя ако ДФ Земеделие толкова желае да остави ОВОС тогава да се направи поправка в регламента като такава оценка се изисква само за трайни насаждения.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!