37-годишният овцевъд Юсеин Кавръков, който загуби крака и дома си, има воля да продължи да бъде фермер и дори планира модернизиране на стопанството. Намираме го на път за медицински център в София, където ще му бъде поставена протеза, след като хора от цялата страна откликнаха на призива му за финансова помощ. Сега младият фермер се бори да осигури дом на семейството си.

Кризата с торовете 

Нещастието сполита Юсеин през януари миналата година, когато по време на лов е прострелян по грешка в крака. След няколко тежки операции на 18 август 2021 г. е извършена ампутация на крайника. Само месец по-късно мъжът губи и дома си. На 21 септември 2021 г. семейната къща на Кавръкови в златаришкото Горско ново село изгаря в пожар, тръгнал от спукан комин. Той, съпругата му и двете им малки деца са приютени от бащата на Юсеин.

Трагедията на семейството предизвика вълна от съпричастност в социалните мрежи. „Благодарен съм много, всякакви хора откликнаха, доста от колегите ми отговориха на призива и помогнаха кой с каквото можа, от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, в която челнувам, също ми оказаха подкрепа”, споделя с благодарност животновъдът пред Агри.БГ. Така за по-малко от седмица 24 хил. лв., нужни за протеза на крака му, са събрани. Сега Юсеин мечтае как ще може да се върне при животните и отново да се грижи за тях.

Животновъдството му е в кръвта, завещано от баща му, който някога отглеждал крави. През 2010 година Кавръков-син решава да се захване с овце. Към момента отглежда 240 животни, синтетична популация на Българска млечна порода и преди инцидента прекарвал всеки ден във фермата.

Изцяло аз се грижех за животните – имах само един пастир. Сега отглеждането им става все по-трудно. Добре, че всички близки помагат – баща ми, майка ми, брат ми, жена ми. Липсва ми това, че не мога да правя много неща, но пак съм във фермата, в момента само стоя отстрани и нареждам”, намира сили за усмивка Юсеин.

След първата операция през 2020 г. здравословно му състояние било добро и младият фермер веднага се втурнал да планира модернизация на стопанството си. Кандидатствал по подмярка 4.1, бил одобрен и сега му предстои подписването на договор. „Мисля да не се отказвам от програмата. Дано имаме сили да продължим да се борим”, категоричен е Юсеин. Той иска да механизира производството с техника, за да отпадне част от физическия труд, нещо, което сега му е по-нужно от всякога.

Но най-нужното след живота и здравето е домът. Семейство Кавъркови вярва, че ще може с помощта на добри хора да възстанови къщата си. Въпреки нещастията Юсеин мисли положително – как семейството ще има нов дом, децата му ще си играят във фермата, а той ще може отново да се грижи за тях и животните. Надяваме се лошото за семейство Кавъркови да е останало в миналото!

Можете да им помогнете чрез финансово дарение по сметка:

IBAN BG26 CECB 9790 1036 0410 01
Централна кооперативна банка
клон Велико Търново
Димитрина Стефанова Кавръкова