В стражишкото село Камен изграждат единствената в страната лагуна за тор, съобщиха за Fermer.BG собствениците на големия кравекомплекс в селото. Вместимостта на торовото съоръжение е 7 хил. куб.метра. В него ще се събира и обработва тора, след което директно ще се наторяват земеделските площи в стопанството. Този вид съоръжение ще затвори изцяло цикъла на селскостопанското производство във фермата, обясниха собствениците. Стойността на проекта за лагуната е 2 млн. лв.

Фермата в село Камен е изградена с финансиране по програма САПАРД в края на 2007 год. и е на обща стойност над 6 млн. лв. Според собствениците това е най-модерният подобен комплекс у нас, отговарящ на българското и на европейското законодателство. 3.2 млн. лв. субсидия са осигурени по два проекта на програма САПАРД.

Комплексът е разположен на площ от 47 дка, като включва обор, доилна зала и мандра, както и фуражен цех. Отглеждат се 500 крави, от които 140 са германски и са закупени също със средства по САПАРД. Дневният добив на мляко е 7-8 тона. Всяко едно животно има електронно досие с информация за здравословното му състояние, продуктивността и т.н. С отпуснатите средства по САПАРД е закупена и необходимата селскостопанска техника –  4 трактора, фадроми и други машини.

В обора са поставени повдигащи се завеси, които се управляват от сензори за вятър и дъжд. При затопляне на времето се отварят плъзгащи се панели за свеж въздух. В система от скреперни устройства работи денонощно в производствената сграда и на всеки 45 минути почиства технологичните пътеки. После отпадъците се превръщат в течна тор. В доилната зала, която е 1 дка, е внедрена една от най-съвременните системи.

Цехът за производство на фуражи е оборудван с технологична линия на стойност 230 хил. лв., а собствениците притежават 2000 дка земя в землището на село Камен, които засява с основни земеделски култури. Фуражният цех разполага с 3 силоза по 500 тона за ечемик, пшеница, царевица, както и 6 20-тонни силоза, които захранват мелницата.

В момента в комплекса  работят 60 души от Великотърновска област. За животните се грижат и двама ветеринарни специалисти. Въпреки икономическата криза, от ръководството са категорични, че съкращения на персонала поне до края на годината няма да има. Напротив, дори и в момента ръководството предвижда нови инвестиции, сред които и изграждането на поливна система, разполагаща се на 800 дка, в непосредствена близост до комплекса.