В навечерието на активната кампания по прибиране на зърнената реколта са изгорели 600 дка с пшеница в землището на село Кладенци, община Тервел.

Пеньо Тодоров: Миналата година жънехме средно по 800 кг/дка, а тази - по 500 кг/дка

Сигналът е подаден в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Добрич в 14:50 ч. на 2 юли. Към мястото на пожара е изпратен един пожарен автомобил с екип от трима служители, уточняват от пресцентъра на пожарната. С намесата си огнеборците са успели да спасят 400 дка пшеница, но огнената стихия е погълнала 600 дка със зърнени посеви. Причината за пожара все още не е уточнена. Случаят се разследва от РУ на МВР-Тервел. 

Опазването на реколтата е на дневен ред в цяла Добричка област. Изправността на земеделската техника е проверена, а производителите са длъжни преди жътва да разорат противопожарни ивици в житните блокове. Така парцелите ще бъдат разполовени и евентуалните щети при инциденти – намалени. Предстои жътвата на 1 201 000 дка с пшеница в Добричка област.

Високите температури в момента, надхвърлящи 30 градуса, благоприятстват избухването на пожари, предупреждават огнеборците. Изхвърлянето на фасове или паленето на огън на открито могат да доведат до унищожаване на реколтата и да застрашат близките населени места.