Възможно е тази година да се заложи повече на слънчогледа в зърнопроизводствените площи у нас, споделя с Агри.БГ Илия Проданов, зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). От текущите оперативни данни на Министерството на земеделието (МЗм) се забелязва, че към този момент засетите площи с маслодаен слънчоглед са 4 пъти повече спрямо същия период на миналата година.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Разбира се, това може да означава просто по-ранна сеитба на културата, а не тенденция за увеличаване на производството. В бюлетина на МЗм към 7 април 2022 г. в страната са засети 188 606 ха маслодаен слънчоглед, като по същото време на миналата година площите са били 38 965 ха. 

Още по-шокиращ е текущият ръст в сеитбата на царевица за зърно. Според официалните данни над 20 пъти е увеличението на засетите площи с царевица към посочения период (2 931 ха през 2021 г. срещу 59 604 ха през 2022 г.). Сеят ли наистина повече от културата земеделците или просто сеитбата е по-рано?

Според някои от тях нито едното, нито другото. Зърнопроизводителят от Кнежа Борислав Горанов споделя, че в неговия район тази година пролетта закъснява, времето е по-студено. „За да засеем площите, чакаме подходяща температура на почвата, такава още няма. Не сме започнали със сеитбата на царевицата”, казва земеделецът.

От Добруджанския съюз на зърнопроизводителите също съобщават за все още предпазливо сеене заради големите температурни амплитуди.

Стоян Александров, председател на Съюз на зърнопроизводителите от област Ямбол, съобщава за Агри.БГ, че в района сеитбата на слънчоглед почти е приключила, на места той дори е поникнал, но тази на царевица все още не е започнала, а и площите с културата в района не са много.

„Чакаме дъжда в края на седмицата и началото на следващата. Този път прогнозата е за 20-30 литра, много е сухо при нас. Разчитаме на природата. Водата за напояване е скъпа, мисля че е 57-58 лв./дка и не стига до всички площи, това е сериозен проблем на фона на зачестяващите суши, добавя Александров.

Имено заради по-сухата пролет в Бургаско вече са засели пролетниците на 98%, споделя Илия Проданов.  Миналата година в този период беше невъзможно да се сее заради влагата, а сега времето е сухо. Въпреки това той не отчита повече засята царевица в региона. Увеличение очаква при слънчогледа заради цената му, която достигна 2000 лв./тон, но и не само.

„Рапицата все повече се избягва да се сее по няколко причини. Първо, беше сухо. Второ, много е трудно и сложно с третирането с препарати, няма системни инсектициди само контактни, които в рапицата не вършат никаква работа. Може би постепенно ще се отказваме от нея, защото един инсект може да унищожи реколтата, в която си вложил много средства”, обяснява Проданов

По думите на Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, и от семенарските компании съобщават за голямо завишение при заявките на слънчогледово семе. Изгледа тази година слънчогледът ще е повече в зърнените полета.