Силна градушка нанесе сериозни щети на стопани в две населени места от община Хайредин във вторник вечерта. Пораженията са най-много в землищата на селата Рогозен и Бързина.

И на вас ли ви отрязаха главите" по подмярка 4.1.2?

„Само землището на село Рогозен, където бурята беше най-силна е с обща земеделска площ от 27 410 декара. Лошото обаче е в това, че нашите хора не само тук, а и в целия регион нямат навика да застраховат площите, които обработват“, коментира главният експерт Общинска собственост и земеделие в община Хайредин Цветан Гущерски.

Твърдението му не беше оспорено от самите стопани в Северозапада.

„Не съм застраховал, защото има нещо доста неясно в самите правила за застраховане. Преди време го правех, но една година гризачи нападнаха нивите ми и ми причиниха доста щети. Тогава потърсих застрахователя за компенсация, но ми отговориха, че застраховката не покрива такива случаи. От тогава се отказах, защото се чувствам разочарован“, коментира Георги Сираков, който арендува земи в съседна община и тази година също пострада от градушка.

До момента от страна на община Хайредин е направен оглед на частните имоти и унищожените градини в самото населено място, а земеделците сами описват пораженията, за да подадат заявления за пропаднали площи във Фонд „Земеделие“ и да чакат решението на министерството дали ще бъдат компенсирани или не.