Избрахме шестте терена за тържищата. До края на седмицата ще ги обходим с министър Явор Гечев, съобщи за Агри.БГ Тодор Джиков, зам.-министър на земеделието.

Държавна застрахователна компания в земеделието - възможно и нужно ли е?

На място ще се прецени дали избраните локации са подходящи чисто логистично и дали веднага може да започне изграждането на тържищата, или са необходими сериозни инфраструктурни инвестиции за отвеждане на ток, вода, полагане на асфалт и т.н. 

„След като ги видим на терен, започваме същинската работа в промяна на статута им, ако са земеделски земи, и всичко законово необходимо, за да се превърнат в едни истински тържища, които да работят по Закона за стоковите борси и тържищата“, допълни Тодор Джиков.

Става дума за мащабен проект за изграждането на нови тържища, в които да има всички възможни обслужващи дейности – лаборатории на БАБХ, митнически бюра за обмитяване на вносни плодове и зеленчуци, контролни органи, които да следят как се осъществява търговията на едро и дребно, инспектори от БАБХ, които контролират качеството на стоката. 

„Такива борси има в цяла Европа. В по-дългосрочен план предвиждаме да организираме и един вид аукциони. В тях ще могат да участват лицензирани търговци на едро, които да имат право да сключват сделки и осъществяват доставки на големи вериги“, обясни земеделският зам.-министър.

Локациите, които са набелязани след разговори с Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и с Министерството на икономиката, са следните:

•    Между Бургас и Слънчев бряг за Югоизточна България;
•    Между Варна и Златни пясъци за Североизточна България;
•    Между Велико Търново и Горна Оряховица за Северна Централна България;
•    Около Пловдив за Южна Централна България;
•    Около Монтана за Северозападна България;
•    Между Сандански и Петрич за Югозападна България.