Комитетът за развитие на земеделието и селските райони в Европейския парламент (ЕП) избра своя нов председател, както и двама заместник-председатели за първите две години и половина от мандата на ЕП. Както Агри.БГ пръв писа, оказва се, че за поредна година България няма редовен член в земеделската комисия. 

България отново е без член в земеделската комисия към ЕП

 

Изборът на другите двама заместник-председатели бе отложен.

 

Членовете на ЕП избраха с 29 гласа „за“, 16 „против“ и двама въздържали се да отложат изборите за трети и четвърти заместник-председател до следващото заседание на 23 юли.

 

Германският евродепутат и член ЕНП - Норберт Линс (Norbert Lins) е избран за председател на комисията.


Португалският евродепутат и политик на зелената партия Франсиско Гуерейро (Francisco Guerreiro) е избран за първи заместник-председател, а румънският евродепутат от ЕНП Даниел Буда (Daniel Buda) заема ролята на втори заместник-председател.

След избора, Норберт Линк коментира:


„Пред нас има още много работа, особено що се отнася до реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП)“.

Заедно с председателят и заместниците му, трима ирландски евродепутати се върнаха в Комисията по земеделие. Това са евродепутатът Лука 'Минг' Фланаган (Luke ‘Ming’ Flanagan), Майрад МакГинес (Mairead McGuinness) и Мат Карти (Matt Carthy).


За поредна година България няма член в земеделската комисия в ЕП, а само заместници.

Българските евродепутати, които присъстват в списъците като заместници са Асим Адемов, Атидже Алиева-Вели и Иво Христов. 


Атидже Алиева-Вели, която работеше в Държавен фонд „Земеделие“ близо 12 години, е избрана за член в комисия с друг ресор, а именно в Комисията по заетост и социални въпроси.


Какво означава да си заместник в определена комисия в ЕП?


Евродепуатите в комисиите в ЕП могат да бъдат или редовни членове, или заместници. Заместниците имат същите права като титулярите. Те могат да участват в заседанията, да съставят доклади, да внасят поправки и да се изказват. Разликата между заместниците и титулярите обаче е, че първите не могат да гласуват, освен ако някой от редовните членове не им предотстъпи правото си на глас.