12 беше цифрата на проектите, които се надпреварваха в конкурса за най-успешен млад фермер на Европа за 2018 г. По време на Петия конгрес на младите фермери, който се проведе в Брюксел, бяха откроени най-добрите измежду добрите проекти. 
 
 
В надпреварата за най-устойчив проект, първо място  получи - Лоренс Так от Белгия - производител на плодове и мениджър на „Зеления Кръг”, компания, в която се прилагат необходимите технологии за изцяло автоматизиран процес на работа. Като най-иновативен млад фермер на Европа беше определен  Щефан Роттенщайнер от Италия. Той представи своя проект - компания, специализирана в производството на говеждо месо, извършвано по възможно най- устойчив и ефективен начин. А наградата за най-добър проект  получи Мануел Граве от Португалия. Той е възвърнал ненапояван терен от 70 хектара, и го е трансформирал в градина с висока гъстота на отглеждане на бадемови дървета.
 
“Участието на нашите млади фермери в този Европейски конгрес е важно, не само заради ролята им за бъдещето на сектора, която е неоспорима, но и защото с подобно участие те се срещат с колегите си от цяла Европа и могат ясно да видят, че техните проекти са също толкова конкуренти и успешни на европейско ниво”, каза за Фермер.БГ евродепутатът Владимир Уручев.
 
 
В престижното европейско състезание България участва от 2015 година. Тази година страната ни достойно представи Антон Тотев. Той е само на 26 години, а вече успешно управлява високотехнологична оранжерия с контрол на климата и автоматизирана хидропоника за производство на листни зеленчуци, жива салата и пресни подправки, край Сандански. Въпреки че не можа да се пребори за отличие, проектът на Тотев беше откроен като един от най-устойчивите, според участниците в конгреса.
 
 
„Този проект започна преди 4 години. Тогава завърших „Управление на предприятията“ в Женева и след моето следване, реших да се върна в България и да създам един бизнес, който е наистина устойчив, иновативен и може да бъде конкурентоспособен в пазар като нашия. Разбира се, всичко това нямаше да бъде възможно без подкрепата на моето семейство и всекидневната помощ във всички работни процеси от планиране, до засаждане, бране и до контакт с нашите търговски партньори.
 
Като технология хидропониката в България не е нещо ново, но това е първата оранжерия, в която хидропониката се използва за салати. Тук ние използваме специална патентована система, която позволява наторяването на растенията и тяхното напояване с вода, да става точно толкова и когато трябва. Тук не се предозират, всичко се филтрира и тук няма отпадни химикали в околната среда“, сподели Антон Тотев.
 
 
Всяка година все повече млади фермери се посвещават на каузата за развитие на селските региони и за устойчиво земеделие. За това свидетелства големият интерес и разнообразието от идеи, насочени към това, да бъде даден тласък в развитието на селското стопанство в Европа.
 
„Събирането на едно място на млади фермери от цяла Европа е нещо много важно, защото така се дава възможност да говорят помежду си и да се учат един от друг. Определено когато говорим за иновации в селското стопанство, виждаме как младите фермери от цяла Европа, вече прилагат подобни нововъведения в своите стопанства, които понякога обаче остават скрити от погледа. А това събитие дава възможност именно на всички да видят колко иновативни са младите фермери, независимо от това, което произвеждат“, каза от своя страна Ян Маес, председател на CEJA.
 
Все по-ясно обозримо е значението на младите за бъдещето на селското стопанство.
 
“Осъзната е необходимостта за подкрепа на младите фермери и въобще на младите хора в селското стопанство, така че аз съм сигурен, че това ще намери  израз и в конкретни политики, и в конкретно финансиране, което  да е по-достъпно за тях. Не, че в момента го няма, има го, но то не е чак толкова достъпно”, допълни Владимир Уручев.
 
Мисията да си млад фермер в България, а и не само обаче се оказва осеяна с редица предизвикателства.
 
„Да си млад фермер в България е по-скоро предизвикателство и аз го виждам, че би трябвало да ти е призвание иначе трудностите са твърде много, за да останеш и да продължиш да се бориш. Имайки предвид това, че новата ОСП след 2020 би следвало да бъде насочена много повече към младите фермери, каквито сме ние, и по един или друг начин ще улесни работата ни. Надявам се, понеже повече се говори за Западните Балкани, да не забравят и Източните, и да ни помогнат в работата“, каза пред Фермер.БГ младият животновъд Петър Петров.
 
 
„Със сигурност е предизвикателство да си млад земеделски стопанин не само в България, но и в Европейския съюз и да развиваш земеделие. Още повече, че да си в тази възраст, която те определя като млад фермер, аз вярвам, че младите фермери са точно носителите на иновациите, които са не бъдеще, а настояще. Те са хора, които могат да рискуват и не се притесняват. Те са и точно тези, които променят българското и европейското земеделие“, открои Рангел Матански, животновъд и български представител в конкурса през 2017 г.
 
 
„Доста трудна професия, особено за млад човек, който иска да се развива в България, но определено земеделието дава много възможности. Дори и перспективи към младите хора, така че апелирам все повече млади хора да се обърнат към земеделието и наистина към обезлюдяващите се райони, защото има много възможности и всичко зависи от нас – до колко ние можем да се възползваме от съществуващите възможности. Човек може да каже, че се е провалил само след като е опитал, така че докато не опита, никой не се е провалил“, коментира също и Петко Симеонов, пчелар и български представител в конкурса през 2016 г.
 
 
Всички обаче са категорични, че младите трябва да бъдат стимулирани и подпомагани по редица начина. Такова е и настроението в Европарламента, относно мястото на младите в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020.
 
„Младите фермери са много важна тема, в дискусиите за новата ОСП. Те са бъдещето на селското стопанство. Ясно се вижда една тенденция, че много повече хора предпочитат да живеят в големите градове, вместо в селските райони. И тази констатация, за съжаление, е жалка, защото възможностите в селските райони са изключително големи. Затова ние имаме много работа, за да направим тези райони привлекателни за младите – тези от големите градове в Европа“, обясни за Фермер.БГ испанският евродепутат Естер Херанз.