Изпълнителният директор на Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ) и бивш главен експерт от отдел „Плодове и зеленчуци“ в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) - Чавдар Маринов, е избран за новия зам.-министър с ресор плодове, зеленчуци и биопроизводство, научи Фермер.БГ.
 
 
Първоначално за кандидат от секторите, заети с конвенционално производство, за позицията бе предложен Тодор Джиков, а от биологичния бранш - Димитър Петков. При гласуването резултатите се разпределиха 50 на 50%. След проведени дебати, като консенсусна фигура и подкрепен от напълно от всички, браншовите асоциации избраха за заместник-министър Чавдар Маринов, а Тодор Джиковпредседател на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК), за негов съветник.
 
Изборът на новия зам.-министър е подкрепен от Асоциация Български пипер, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодни, Българска асоциация Биопродукти, Националната асоциация на картофопроизводителите, Националната организация на оранжерийните производители, Национална био асоциация, Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци, става ясно от протокол от днешната среща на представители на Министерството на земеделието, храните и горите и организации на производителите на плодове и зеленчуци и биопроизводители.
 
[news]
Назначаването на нов зам.-министър беше обещано на земеделските стопани след масови протести през април. Всички искания на браншовите организации бяха вписани в споразумение, което предвиди организациите сами да посочат кой да заеме поста зам.-министър.
 
По време на Консултативния съвет по биологично производство днес беше определен и съставът на работна група за промяна на Наредба 5, както и съставът на работна група за изготвяне на Национален план за развитие на биологичното земеделие. Скоро работните групи ще започнат работа.
 
Участие в сформирания съвет взеха представители на организациите на биологичните производители и контролиращите органи, експертни екипи на Министерство на земеделието, храните и горите, Селскостопанска академия и Българска агенция по безопасност на храните.