Бившият шеф на Банка ДСК Георги Желев е новият зам.-изпълнителен директор на фонд "Земеделие", който пряко ще управлява агенцията по САПАРД до окончателното приключване на програмата в края на годината. След инфарктно заседание късно вчера управителният съвет на фонда предпочете кандидатурата на банкера пред тази на бившия съветник на вицепремиера Меглена Плугчиева Свилен Колев.

Сред двумесечни разкатавания и опити за политически назначения на шеф на предприсъединителната програма, добила популярност със скандалните източвания на средства, ръководството на фонда най-после чрез открит конкурс избра експерт. Георги Желев е с юридическо и икономическо образование и специализирал е в областта на банковото дело и управлението на персонала. Между 2003 и 2006 г. той последователно е бил изпълнителен директор и член на управителния съвет на Банка ДСК, председател на управителния съвет на общозастрахователна компания "Гаранция", животозастрахователна компания "Гаранция" и пенсионно-осигурителна компания "Родина".

Претендент за поста беше и бившият служител на фонд "Земеделие" Свилен Колев, доскорошен съветник на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева. Самата тя го освободи от поста веднага след като разбра, че е сред кандидатите за шеф на агенцията, защото това противоречи на новите инструкции да не се допуска конфликт на интереси. Тя ги наложи след като на два пъти земеделският министър Валери Цветанов предлагаше за шеф на агенцията политически кандидати с явен конфликти на интереси. Особено скандална беше канидатурата на съветника на Цветанов Мартин Банов, с който министърът е имал общ бизнес. Освен това Банов имаше и общ бизнес с икономическата група ТИМ, която отдавна има интереси в земеделието.