Накратко:
•    
Турция забрани вноса на зърно в страната
•    Неочаквано разпускане на Националното събрание във Франция предизвиква смут на пазарите


Европейската пшеница поевтиня допълнително в началото на седмицата, поради опасения относно забраната за внос в Турция, която отслабва световното търсене. Това обаче беше компенсирано до голяма степен от спада в котировките на еврото, което се отрази благоприятно на износа от Европа.

Референтната септемврийска хлебна пшеница на базираната в Париж Euronext падна с 1,0% до 241,25 евро за тон в понеделник.

Турското министерство на земеделието обяви, че ще спре вноса на пшеница от 21 юни до средата на октомври, за да защити турските фермери от спад на цените и други негативни въздействия по време на тазгодишната реколта.

Мерките ще бъдат приложени, за да „попречат на местните производители да бъдат засегнати от евентуален спад в цените, породен от внос по време на жътвата и да гарантират стабилност на пазара в полза на производителите“, казаха от министерството.

Това действие, предприето от един от най-големите вносители на пшеница в света, вероятно ще предизвика повече колебания в цените на и без това нестабилния глобален пазар.

Мярката ще има най-голямо въздействие върху Русия, най-големият доставчик на пшеница за Турция. Русия, водещият износител на пшеница в света, очаква малко по-малко общо производство и износ през пазарната 2024-25 г., което доведе до скок на цените на пшеницата през последните седмици. 

Въпреки това, след като Турция обяви забраната си за внос миналата седмица, фючърсите на пшеницата в Чикаго паднаха със 7,5%, най-голямата им седмична загуба от юли 2023 г.

Русия ще трябва да продава пшеницата, която се очакваше да отиде в Турция на други пазари“, сподели германски търговец. „Това ще означава повече експортна конкуренция за ЕС.“

Европейският износ може да се възползва от резкия спад на еврото, след като печалбите на крайната десница на изборите за Европейски парламент в неделя накараха френския президент Еманюел Макрон да свика предсрочни национални избори.

„Неочакваното разпускане на Националното събрание във Франция предизвиква смут на пазарите“, каза местен търговец. „В крайна сметка, ниското евро е добра новина за износителите.“

Очакваните валежи биха могли да облекчат сушата в Черно море, но може и да се окажат твърде закъснели, за да се отразят благоприятно на културите, казаха анализатори.

Реколтата от ечемик в Испания е в ход, което ще намали търсенето на внос на фуражно зърно, коментираха експерти в бранша.

В Полша новата реколта вече е на фокус. „Полските преработватели успяха да закупят значителни количества фураж и зърнени култури по време на спада в цените през последните две седмици и сега очакват с нетърпение новата богата реколта“, каза местен брокер.

„Времето в Полша е почти идеално, в цялата страна имаше достатъчно валежи през последните 10 дни и при умерените температури зърнените култури се развиха отлично.“

Продължава и активният износ на пшеница от страната. В Гданск/Гдиня два кораба товарят съответно 50 000 тона и 53 000 тона пшеница за неизвестна дестинация, докато в Шчечин друг кораб товари 35 000 тона пшеница за Мароко.