Нови директори ще избират в няколко научни института от системата на Селскостопанска академия (ССА), съобщава регионалната медия Марица.

Селекционери предлагат квота за сеитба на български семена

Това са Институт по консервиране и качество на храните, Институт по зеленчукови култури „Марица“, Институт по земеделие - Карнобат, Институт по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" - Русе, Институт по розата и етеричномаслените култури - Казанлък и Институт по животновъдни науки - Костинброд. При тях конкурсите предстоят.

"В момента те са в процедура по провеждане на общите събрания на институтите, след което ще се определи комисия по провеждане на конкурсите и в Управителния съвет ще се избере Комисия по провеждането им", обясниха от ССА за Агри.БГ.

Отделно, конкурсът за три института в системата на ССА - ИРА Пловдив, ИРР Варна и ИТТИ Марково, се проведе на 19 май 2021 г. И на трите института са избрани досегашните директори - доц.д-р Ангелина Иванова, доц. д-р Елица Петрова и доц. д-р Мария Къшева

Подчертава се, че изборът на нови директори в аграрната наука не е обвързан с кадровите промени, които се извършват от служебния кабинет на Стефан Янев. Смените са регулярна процедура, тъй като ръководителите на научните институти към ССА имат 4-годишен мандат.

Следва кандидатите първо да представят програмата си за управление за периода 2021-2025 г. пред своите подчинени, след което ще бъдат атестирани от ръководството на академията.