При сериозен интерес от страна на учени и почитатели на виното мина Откритият ден в Института по лозарство и винарство в Плевен, посветен на традиционния български сорт “Рубин”. Този червен винен сорт е създаден през миналия век в института в Плевен и е гордост за всички учени, споделиха по време на откриването на ден.
В рамките на събитието гостите успяха да дегустират вина от различни изби от сорта “Рубин”, както и да се запознаят с полезните свойства на благородната напитка. Посетителите вкусиха и сладолед, приготвен с вино от “Рубин”.
За Агри.БГ доц. Димитър Димитров от отдел “Селекция, винарство и химия” в института сподели, че изследвания показват неоспоримата полза от консумацията на вино от сорта “Рубин”, произведено в региона на Централна Северна България. Той представи изследване, според което при добавянето на дъбов чипс при отлежаването на червеното вино ползата от напитката може да се увеличи с 15-20%. Анализите показват не само ползи срещу свободните радикали, но се регистрират и противовирусни и противоракови свойства.
Според селекционерите на института този сорт преживява възраждане през последното десетилетие и е основен български сорт за традиционни червени вина у нас.
62 сорта винени и десерти сортове грозде от богатата колекция на института в Плевен бяха поднесени на гостите от екипа на доц. Емил Цветанов. Интерес предизвикаха и последните сортове, разработени от специалистите - “Найден”, “Миро”, “Йоана”.
Откритият ден в Института по лозарство и винарство в Плевен е част и от Фестивала “Време за вино”, който ще се проведе до 1 септември в Плевен, а представянето на традиционни деликатеси и сладолед от няколко вида вино ще бъдат част от изненадите в Регионалния исторически музей, където ще се случи и събитието.
0 КОМЕНТАРА