Tрябва да се скъси веригата между производителя и крайния потребител в агросектора – това е един от основните проблеми на нашето земеделие. Коментарът направи в интервю за BG on Air Ивайло Тодоров, главен секратар на Асоциацията на земеделските производители в България. Това може да стане с различни инструменти и затова в новата ПРСР трябва да заложим максимално ефективна схема, с която да се избегне прекупуването на земеделската продукция, от което страдат земеделските производители и се ощетяват крайните потребители. Тази тенденция се наблюдава не само в България, ето защо Брюксел залага това като приоритете през следващи програмен период, посочи Тодоров.
[news]
Ивайло Тодоров каза още, че в момента трябва да се разработи една добра програма за развитие на селските райони, в която да бъде заложено в сериозна степен модернизирането на земеделските стопанства. Трябва да бъдат заложени сериозни средства за мадернизиране на стопанствата, защото действително се вижда, че има ефект от тези средтва. Те ще са необходими и за възстановяване на секторите плодове и зеленчуци, за модернизиране на животновъдството, посочи Тодоров.

Главният секретар на АЗПБ каза още, че от Асоциацията настояват за по-облекчени условия при усвояване на агроекологичните плащания. В цяла Европа агроекологичните мерки са най-добре усвояваните и наддоговаряни във всички държави-членки, ето защо и ние трябва да направим същото, посочи Тодоров.


Що се отнася до облекченията за малките фермери, от АЗПБ предлагат създаването на „типови проекти“ (разработени като матрици), които ще спестяват средства и време при кандидатстването на тези бенефициенти. Освен това и Службите за съвети в земеделието трябва да помагат по-активно малките стопани.

Акцент при подпомагането в новата ПРСР ще бъдат иновациите. За съжаление обаче от МЗХ все още няма конктретика как ще бъде прилаган този приоритет, посочи Тодоров.

Главният секретар на АЗПБ очаква в средата на следващата година да има старт на част от мерките по новата Програма за развитие на селските райони. Той призна, че в началото е измло известно забавяне с разписването на програмата, но то не се дължи само на българската администрация, а и на тази в Брюксел.

Все още не е фиксирана сумата която ще бъде отпусната на страната ни по ПРСР в програмния период 2014-2020. Предложението на ЕК за новата програма е 2 070 000 000 евро; от Съвета на министрите преди седмица дойде новината за 2 338 000 000 евро, но сега се очаква решението и на Европарламентът, за да стане ясна окончателната сума.



© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!