Какви са очакванията за реколтата от грозде тази година и какви ще бъдат стартовите цени, Фермер.БГ разговаря с Иван Стрехин, управител на фирма за производство на 1400 дка винени сортове грозде Мерло, Каберне, Каберне Фран, Сира, Мавруд, Темпранийо, Пино Ноар и Барбера в района на Чирпан: 
 
Г-н Стрехин, от ИАЛВ очакват добра реколта от грозде тази година, каква е вашата гледна точка на производител?
Миналата година, въпреки че беше много лоша, ние успяхме да опазим нашето грозде. Изкарахме добиви от средно 1 тон/декар от всички масиви. Тази година положението е малко по-слабо, тъй като лозата се самосъхранява и не може да даде добиви като предната година, още повече при една изключително тежка и трудна година като 2014-та. 
[news]

Какви са средните добиви от декар при различните сортове, които отглеждате?
Преди всичко добивите зависят от сортовете. От Мерло до Каберне или Мавруд има значителна разлика в самите гроздове – при Кабернето един грозд е между 100 – 130 гр., докато един грозд при Мавруда може да достигне до 1 кг. Реколтата при Мерлото е около 1 тон/дка, при Кабернето ще варира между 700 и 800 кг/дка; около тон е от декар е Сирата; Пино Ноар – около 500-600 кг/дка, а Каберне Фран-а е между 300 и 400 гг/дка. Малко по-слаба ще е реколтат от Темпранийо – около 300 – 400 кг/дка. Маврудът – между 800 и 1000 кг/дка.
 
Как се отрази сушата на лозята и навременни ли бяха дъждовете от последните дни?
Ние се намираме в район с много сухо време. Почвата е много суха, варовита и камениста и условията за отглеждане са много трудни. Последните 45 дни нямаше капка дъжд. Ако това беше продължило още седмица, лозето щеше да „фалира“... 
 
Тоест дъждовете дойдоха като спасение за лозята...?
Точно така! Започва да се възвръща това, което сме очаквали и на което сме заложили...
 
Как реализирате продукцията във вашето стопанство?
Търсим си винзавод, който уж да обещае да плаща, но... Знаете много добре как стоят нещата...
 
Изкупува ли се цялата продукция?
С изкупуването няма проблем, трудно е плащането...
 
Плащането се бави или...?
Да. Бави се и то много. И може да се каже, че това е дългогодишна практика почти навсякъде.
 
Какви стартови цени очаквате?
Цената все още не се е разиграла, но като слушам миналата седмица даваха за района на Стралджа обявиха цени около 30-40 ст/кг грозде, което е просто немислимо. При разходи 300 лв/дка, няма как да продаваме на 30 ст.
 
Какви в случая трябва да са минималните цени, за да не е годината на загуба?
Минимумът цена трябва да е между 55 и 60 ст./кг. Надявам се да стигне тази цена. Миналата година винзаводите обявиха за нулева година, понеже имаха налични количества, които можеха да ги спасят за тази година. Сега обаче нямат суровина, с която да работят. Търсене от тяхна страна има – и при нас идваха и се надявам, че това ще бъде цената – 55 – 60 ст/кг. 
 
До края на тази година собствениците на винени сортове лозя трябва да закупят права за засаждане, защото от 2016 година увеличението на насажденията ще бъде ограничено от нови европейски правила. Имате ли някакви притеснения...?
Ще се мъчим тази година да кандидатствамe, за да се включим с още няколко декара лозя и да си останем с това производство. 
 
 
София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!