Реколта от български праскови тази година ще има. Тя обаче ще е по-малко в сравнение с миналата година и с много по-висока себестойност според производителите от региона на Сливен.

„За нас специално реколтата от праскови ще бъде добра, защото след всеки дъжд пръскаме с препарати, за да можем да запазим дръвчетата от болести. В сравнение с миналата година може би ще бъде по-малко, защото и град ни удари, и вятър, и дъжд“, каза пред Фермер.БГ Иван Семков, земеделски производител, който отглежда трайни насаждения – праскови (160 дка), череши (48 дка ) и сливи (105 дка); пшеница и кориандър.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:



Лошото време е засеганало голяма част от реколтата на производителя, но цялата продукция  е застрахована

„При черешите имаме може би към 80% пропаднали площи. Пшеница имаме около 1800 дка сята, имаме към кориандър към 1600 дка, обаче пшениците обще взето всичките са полягали. Минаха застрахователите, правиха снимки, но още не са ни казали какъв ще бъде резултатът“, обяснява Иван.

Макар и малка, субсидията за качествени плодове е добре дошла  за производителя:

„Това е много добре – да ни помага държавата, защото хвърляме доста усилия и труд, и средства. И това е в плюс за нас, защото все пак ще бъде добре дошло, ако в бъдеще започнат да ни дават по-високи премии за качествена продукция. Миналата година от прасковите имахме получена помощ“.

Иван обаче е катеоричен, че българските производители трябва да получават по-равностойни субсидии като например колегите си в Гърция:

„Малко субсидия ни дават. Защото като чувам в Гърция, да кажем – голяма субсидия им дават на декар. Нашата субсидия е много минимална. А всички препарати, които вземаме, са много скъпи. С 200% може би се вдигнаха торовете и препаратите за растителна защита, а цената на труда ни си остава все същата. Ако ни дават субсидии както на гърците, предполагам, че ще бъдем много по-добре. Сега в момента издишаме. Просто издишаме, защото хвърлихме много препарати, много торове, за да можем да изкараме продукция“, посочва земеделецът.

И въпреки трудностите Иван Семков е категоричен, че винаги дава най-доброто от себе си, за да изкара добра продукция: „Или трябва да работиш съвестно и да изкарваш качествена продукция, или въобще не трябва да се занимаваш с това нещо, което сме започнали ние!“

 


© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!