Какви ще бъдат бюджетите по новите интервенции за пчеларите в Стратегическия план, е трябвало да бъде тема на обсъждане на онлайн среща между представители на бранша и Министерството на земеделието. Това обаче се е оказало мисия невъзможна, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

На срещата, ръководена от Мариета Нейкова – началник отдел „Животновъдство“, не е присъствал никой от ръководния състав на ресорното министерство. Предложено е да се залагат бюджети според цифри от 2018 г. на база на Националната пчеларска програма. 

От една страна, това е статистика на САПИ – агенция към Министерството. От друга, заложените цени са изключително остарели, без да се отчитат настоящата инфлация и поскъпването на горива, енергия и т.н.

„По стар обичай, дирекция „Животновъдство“ ще каже, че е консултирала бюджетите с пчеларите, без значение на какво мнение са били те. Държаха се изключително арогантно от сорта на: „Вие какво си мислите, че всичко, което поискате, това ще получите?! Няма как да стане! Вие си поискайте, а министърът ще реши какво ще ви даде“, коментира единият от присъствалите Иван Кънев, председател на сдружение „Пчелари – Русе“.

От личния си опит на икономист той е подчертал, че без конкретни цифри и анализи не може да се вземе решение, особено когато то касае индикативни бюджети за 6 години напред по новия Стратегически план. 

Иван Кънев: От година и половина отношението към нас по този нов Стратегически план е ужасно. Разбирам, че нямат време, но с това целят да си измият ръцете и да оставят едни хора да фалират.

„Освен това казаха, че обсъжданията не могат да продължат повече от два часа и половина, което за един сектор от 16 000 регистрирани пчелари, да им определяш бизнеса, като гледаш в облаците, е несериозно и дори цинично“, казва Кънев, който след 30-ата минута е призовал своите колеги да бойкотират срещата и я е напуснал.

Той и колегите му се чувстват изключително разочаровани от маниера, по който се вземат решенията, защото по този начин не може да даде отчет на хората, които са му гласували доверие да ги представлява в тази работна група.

„Ясно съзнаваме важността на изработката на Стратегическия план и бюджетирането на интервенциите, но вече обмисляме в най-спешен порядък протестни действия с цел да вразумим властимащите“, допълва пчеларят Ростислав Рашев от Старозагорско.