Предстоящата жътвена кампания ще е много тежка, заяви директорът на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево Иван Киряков, цитиран от НДТ. Според него, след последния порой около 20 на сто от посевите с пшеница вече са съборени на земята.

 

След поройните дъждове в Добричко има опасност за полегналата пшеница, чиито класове са забити в земята, предупреди Киряков. В Добричка област, която е най-големият производител на хлебно зърно в страната, площите с пшеница достигат 1 236 000 декара.

 

Преди пороя от последните дни от Областната земеделска служба съобщиха за повече от 10 000 декара, в които посевите в различна степен за поразени от дъждове. За зърното няма покой и това, което е забито в почвата, може да покълне, което ще се отрази на качеството, каза директорът на селекционната база.

 

Киряков добави, че няма опасност за ечемика, който е узрял, дори посевите да са наклонени. Има обаче вече и полегнала рапица. Според него, поройните дъждове могат да предизвикат вторично плъзване на плевели в нивите, което ще затрудни жътвата.

 

Директорът на Добруджанския земеделски институт смята че, ако дъждовете спрат и слънцето изсуши бързо масивите, жътвената кампания в региона може да започне към 10 юли.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!