От началото на месец март правим страшни проверки. Няма да позволим повече да се отглеждат култури или животни, само за да се вземат субсидии. Фокусът трябва да бъдат производството и пазарите, заяви земеделският зам.-министър Иван Христанов по време на изложението Агра 2022 в Пловдив.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Той уточни, че става дума за извънредни, внезапни проверки, които фермерите могат да очакват по всяко време. Действа се и по сигнали.

„Кажете ми един сектор, който не страда от субсидиевъдство. Трябва да изчистим веднъж завинаги репутацията на българското земеделие, което гравитира само около субсидии, без да има реален продукт на пазара. Затова засилваме проверките, така че тези, които са населили системата просто за да се облагодетелстват, да бъдат елиминирани. А другите, които останат, да могат със самочувствие да застанат пред всички вас и да кажат: „При нас субсидиевъди няма“, заяви Христанов. 

Втората крачка е да се създаде Закон за браншовите организации, който да помогне на секторите вътрешно да се изчистят. 

„Докато бъде приет в пленарна зала, разбран и усвоен на терен, ще минат 1-2 години. Но това, което можем да направим веднага, за да изчистим субсидиевъдите, е да отидем на място и да проверим“, допълни зам.-министърът.

По думите му се предприемат стъпки и за законови промени, които да ограничат схемите за злоупотреби.

„Знам, че са създавани нормативни документи, които помагат за бутане на интереси в една или друга посока. Нормативната уредба ще бъде пренаписана, така че наистина да можем да гарантираме чиста, качествена, достъпна храна на трапезата“, каза за финал Христанов, без да уточнява за кои точно нормативни документи става дума.