500 хил. лв. на месец да оставим договора и да си затворим очите”. Това бил опитът за подкуп, отправен към заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, обяви самият той по Нова телевизия. Става дума за аферата с фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево”, която се превърна в част от темите, с които се замерят довчерашните коалиционни партньори в управлението на страната.

Държавата се отказа да купува зърно за резерв

По думите му негови колеги от министерството предали съобщение от името на „бивш политически лидер и министър”, като самите те не знаели за какво става въпрос. Към Христанов имало отправяни и заплахи. „На мен ми казаха, че се замесвам с най-големия бос на БАБХ и ме питаха дали ще има мир или война”, разказа той и допълни, че много по-сериозни са били сплашванията към другите лица, замесени в случая. 

Спрягат се няколко имена за това кой е „босът на БАБХ”, но документите показват Размиг Чакърян (бел.р. известен като Ами). Това е човекът, който контролираше до началото на тази година лабораторията и целия пункт”, посочи Христанов. В момента властите проверяват и каква е връзката с т.нар. Таки.

За връзка на депутати с аферата на граничния пункт заговори пък земеделският министър Иван Иванов. „Прави впечатление, че в Комисия по земеделие има отделни представители на „Има такъв народ” (ИТН), които проявяват жив интерес и защитават това, което се е случвало на „Капитан Андреево”, подхвърли министърът. Той подчерта, че към него не са отправяни никакви заплахи или опити за подкуп по случая и бил дал пълна свобода на действие на директора на БАБХ проф. Даскалов и на заместника си Христанов.

Имено от Христанов дойде и новината, че търсеното сътрудничество с германски митничари предстои скоро да се осъществи. Очаква се първата им мисия на ГКПП „Капитан Андреево да започне в средата на юни. Стана ясно, че това е втората най-натоварена откъм стоки граница в света. Около 70 хил. камиона на година преминават през пункта със стоки за около 6 млрд. лева. 

Иван Христанов: Обемите стоки с отклонения от нормите, които сега се задържат на границата, са 5,6 пъти по-големи на дневна база спрямо периода преди 20 май. 

Зам.-министърът обясни, че ако преди на ден са задържани по около 6 тона неотговарящи на изискванията плодове и зеленчуци, то сега се хващат по 30-40 тона на ден. Изводът е, че преди у нас са влизали реално няколко стотин тона на месец опасни храни.