Свалянето на данъка върху добавената стойност (ДДС) на храните не означава сваляне на цените. То вече беше опитано и не проработи. Това заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов в ефира на Нова телевизия във връзка с обсъжданото за пореден път данъчно облекчение в условията на висока инфлация.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

ДДС-то често е добра тема за популизма и в този смисъл наистина е прозаично нейното експлоатиране, но в кризи като настоящата експерти смятат, че свалянето на ДДС ще има благоприятен ефект за бизнеса и потребителите. Според Христанов обаче това не би намалило крайната цена.

„Колегите от министерството на финансите се сблъскват най-вече с този феномен. Не е голям смисълът да се сваля ДДС-то и да се намаляват постъпленията в хазната, ако това няма да доведе до положителен ефект за джоба на българина, коментира той.

Разбира се, освен за благото на потребителите, земеделците настояват за такова данъчно облекчение, защото са убедени, че така ще се намали делът на сивия сектор в бранша. Тази гледна точка обаче не беше спомената от ресорния зам.-министър. Вместо това той се концентрира върху темата с вносните плодове и зеленчуци.

„По-голяма част от плодовете и зеленчуците у нас все още са внос. Ние наблюдаваме количествата постоянно, всяка сутрин получавам справка какво е минало границите. Вече започна истинското намаляване на вноса от трети страни. От Турция се очаква драстично свиване на вноса, това ще освободи място за българските плодове и зеленчуци и ще намали ценовия натиск за потребителите”, обяви Иван Христанов.

Според него и при родната продукция от плодове и зеленчуци се очаква известно поскъпване, но не толкова сериозно. Той заяви, че на пазара се създава доста излишен шум и даде пример с констатациите по Великден, че България е залята от вносно агнешко, което по думите му не е било вярно, а родните производители са успели да реализират своята продукция.

Зам.-министърът обяви още, че въпреки проблемите с опрашването у нас се очаква една добра реколта от череши.Доста добри реколти очакваме и от пшеница, царевица слънчоглед, по-добри от миналогодишните”, добави Христанов, като не изключи обаче възможно увеличаване на цената на хляба с 25%.

Иван Христанов коментира и обсъждания реекспорт на украинско зърно. „Можем да помогнем, освен това Пристанище Варна не е единственият начин, има и сухопътен транспорт, който, за съжаление, не може да поеме големите обеми. Има и начин да се извозят с баржа по Дунав. Министерски съвет разработва тези алтернативни маршрути съвместно с Киев”, поясни той

На финал Христанов каза, че се очаква до края на настоящата седмица административните процедури, нужни, за да започне изкупуването на зърно от държавата, да са приключили и да се пристъпи към изкупуване.