„Ако на 5 януари знаех, че ще предизвикам каскада от събития, които ще ни доведат до този момент, щях да започна на 22 декември, когато ми беше разписана заповедта, съжалявам, че започнах 2 седмици по-късно”, заяви на пресконференция на „Продължаваме промяната” (ПП) зам.-министърът на земеделието Иван Христанов по повод скандалът с фирмата на ГКПП „Капитан Андреево”, който по думите на партията мандатоносител е отключил атаките към правителството.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Ресорният зам.-министър заяви, че не става дума за просто някаква фирма, „а за мафията, която е окупирала българската граница”, а работата на държавата „всеки ден осветява тумора и неговите метастази”.

Иван Христанов: Това си е мафията, която изкарва между милиард и 1,5 млрд. евро на година. Това сочат оперативни данни от службите.

„От 20 май, когато започнахме ние работа, броят на засечените пратки със завишени нива на пестициди от трети държави се е увеличил 5,6 пъти спрямо предходната година, което показва колко качествен е бил контролът и колко критична е функцията на БАБХ”, коментира още зам.-министърът.

Докато земеделският министър Иван Иванов на 13 юни бе на неформална среща на министрите на земеделието от Партията на европейските социалисти (ПЕС), у нас темата „Капитан Андреево” изригна отново. И пак заместникът му от ПП Христанов говореше за корупционната схема, която управляващите борят.

„Капитан Андреево”не е просто граница, тя стана символ през последните дни на ограбването, на обгръщането на държавата от мафията, това беше създадено последните 10 години от управляващата партия и нейния лидер. Заплахите, опитите за корупция, шантажите със свалянето на правителството всъщност ни насърчават повече. Резултатът от това е, че още от вчера ние увеличихме екипите, които започват работа не само по тази схема, но и по всички останали схеми на задкулисието на „Капитан Андреево” и политическата клика зад него”, заяви той пред журналисти.

Преди дни стана ясно, че зам.-министър Христанов е с държавна охрана заради заплахи, свързани със случая. Със същата се ползва и изпълнителният директор на Агенцията по храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. Депутатът от ПП Константин Бачийски също обяви пред Нова телевизия, че е станал обект на заплахи за живота. По-късно се появи информация, че и други народни представители от същата партия са били сплашвани. По думите на премиера Кирил Петков на всички ще бъде осигурена защита, както и на отцепниците от „Има такъв народ”.

Любопитно е, че сред тях е зам.-председателят на Антикорупционната комисия Георги Георгиев, които в края на месец май поиска оставката на шефа на БАБХ имено заради случая с фирмата с лабораторията на граничния пункт.