С Министерството на финансите искаме да приключим още другата седмица една допълнителна мярка, която ще бъде национално финансирана, но след това ще получи нотификация, която да позволи да закрепим секторите, които са в криза”, заяви заместник-министърът на земеделието Иван Христанов в ефира на Нова телевизия.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

От думите му не стана ясно за коя точно допълнителна помощ става дума. Докато днес, 11 април, приключва приемът по de minimis за оранжериите, производството на открито още чака на опашката за извънреден de minimis. Помощ за животновъди в размер на 100-110 млн. лв. за закупуване на фураж също беше обсъждана с финансовия министър.

Земеделският зам.-министър отново припомни, че това ръководство е удвоило COVID помощта от 72 млн. лв. на 143 млн. лв., добави, че през април предстоят директни плащания по първи стълб в размер на около 500 млн. лв. и изрази надежди, че ще се вземе решение за съкращаване на срока за изплащане на заявленията

Иван Христанов: Упреците към нас са най-вече по отношение на това колко бързо се администрират процесите. Истината обаче е, че ние нямаме много възможности да намаляваме сроковете, тъй като има нотификации, след тях - потвърждение, следва и изплащане на суми. Искания от типа „днес или утре трябва да платим” са неизпълними, независимо колко съпричастни сме ние.

По думите му големите промени в сектор „Земеделие” могат да дойдат от следващата година, когато влезе в действие новият Стратегически план.

„Наблюдаваме проблеми, наслагвани от 30 години. Ние не можем да решим проблемите за 3 месеца. Стратегическият план е инструментът, който трябва да реши тези дисбаланси, защото наистина имаме силно потиснат, недобре функциониращ сектор на оранжерийно производство, български плодове и зеленчуци, месо и мляко. Фокусът на това управление е от периода 2023 – 2027 г. те да бъдат основен приоритет, така че да видим подем в тези сектори и ресурсът, който е подготвен за тях, е наистина сериозен, каза още Христанов.

Той коментира още възможната спекула с цените на агнешкото и яйцата по празниците. „Между 19 и 20 лева е цената на агнешкото, която коментираха самите производители, но трябва да се намесят и други органи, които да проверят по веригата”, заяви по темата зам.-министърът.

Във връзка с проверките на ГКПП „Капитан Андреево” Христанов обяви, че те са в резултат на разработка, която е продължила няколко месеца и е особено обезпокоителна. „Там имаме една много тежка асиметрия. Вместо контролът на държавата да играе централна роля, със спомагателна роля на конкретни фирми, всъщност е точно обратното. Конкретни фирми правят десетки милиони оборот, практически държавата им е създала златна кокошка, а в същото време държавата с нейните органи (Агенцията по храните) играят спомагателна, периферна роля”, каза за финал Иван Христанов.