В момента дъждовете са много малко в района на Пазарджик. Преваляват по 5-6 литра на кв. м, които нямат стопанско значение”, разказа пред Агри.БГ земеделецът от Мало Конаре Иван Кабуров.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Въпреки че последната агропрогноза отчете валежи със стопанско значение в Пазарджишко по думите на Иван дъждът ги е подминал. Намираме го на полето, докато пръска срещу плевели пшеницата си.

„В момента се пръска с хербицид, за да убие плевелите и те да не изяждат тора, който е останал. Като цяло имаме повод за притеснение при есенниците. Растенията тук са в стрес. Не са усвоили правилно торовете и хранителните вещества”, споделя Кабуров.

Иван Кабуров: От сушата по един - двама братя на братилата пшеница започват да съхнат, което ще редуцира част от добива.

Сигнали за суша дойдоха и от Житницата на България. Според председателя на Добруджанския съюз Радостина Жекова запасите от почвена влага са два пъти по-малко от необходимите за развитието на житните култури над 300 литра/кв.м. Стопаните в района също се молят за повече дъжд.

От друга страна агрометеорологичните условия са подходящи са подготовка на площите, предвидени за пролетниците, отчитат от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В Пазарджишко това определено е така, потвърждава Иван Кабуров.

„Едновременно пръскаме за плевелите при пшеницата, за да не изяждат тора, които е останал и почваме да подготвяме площите за сеитба на слънчогледа. Почвата е готова за това, температурата на земята се увеличи на около 8-9 градуса, което е добре”, обяснява земеделецът.

Той добавя, че сега е период, в който от сутрин до вечер се работи на открито и необходимите мероприятия трябва да се извършат с нужния интензитет, за да се постигне търсения резултата. Ето защо зърнопроизводителят е притеснен, че поръчката му за амониев нитрат се бави.

Моите доставчици казват, че ще закъснее, защото камионите чакат, но от завода не ги товарят. Пшеницата ще остатне недохранена, защото ще се натори, когато излезе вече влагата и няма какво да направим”, споделя още Иван Кабуров.