Българските зеленчуци са по-качествени от вносните у нас и ако производителите имат равен старт с вноса, пазарът им ще е сигурен, а оттам редица основни проблеми ще бъдат решени. Така оранжерийният производител Иван Кабуров коментира последната акция за проверка на вноса на ГКПП „Капитан Андреево”. Дългогодишният земеделец сподели своите наблюдения по темата пред Агри.БГ.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Фермерите у нас имат много проблеми, но финално всичко опира до пазара. Разбира се, свободната търговия на конкурентен принцип е важна за доброто функциониране на пазара и никой не оспорва принципите й. Става дума за едни съмнителни количества, с неясен произход и собственост, които ежегодно влизат у нас на дъмпингови цени и изтласкват родната, контролирана и проверявана неколкократно продукция. Това не е нов проблем, но е основен проблем и в тежка година като този излиза отново на преден план.

Министър-председателят Кирил Петков отблизо доби представа за проблема след посещението си на българо-турската граница. „Какво стана? Всички лаборатории, се оказаха чисто нови, а те всъщност са на доста години, но досега не са използвани. Безброй пъти през годините фермерите сме сигнализирали за това. Добре е, че премиерът се сезира, дано се вземат мерки”, изрази надежди Кабуров и отпави съвет:

Нека Агенция „Митници” да събира актуална информация, официална статистика от тържища и борси у нас и в съседните ни страни на каква цена се продава дадената продукция. Ако в Турция тя е 3 лв./кг, а тук се внася на 0,20 – 0,30 лв./кг значи имаме проблем. Или пък, ако стоката тук струва 3 лв./кг, там трябва да е примерно 2,20 – 2,30 лв.

При този, който внася на по-ниска цена, вероятно има нещо нередно. Веднага такъв камион следва да бъде блокиран и да му се извърши щателна проверка - дали не става дума за кухи фирми, дали това не е стока, смесена с отпадъци, които да се изчистят при нас. Неоснователно ниските цени са сигналната лампичка.”

Зеленчукопроизводителят от Пазарджишко определи като най-големия бич за потребители и производители нерегламентираният внос - нискокачествените храни с недоказан произход, третирани с неправилните препарати. На първите им трови здравето, на вторите – бизнеса, следователно и държавата е потърпевша. Кабуров прикани премиера да поговори с оранжерийните и зеленчукопроизводители, които познават този проблем в детайли и могат да са полезни за решаването му.

По време на предстоящите Великденски празници той се очаква да ескалира. Потреблението ще се увеличи, а натискът на вноса ще е сериозен, предвид и без това закъснялата родна продукция, заради затрудненията на оранжериите ни. 

Ще има българска оранжерийна продукция за предстоящите празници, няма да е масова и както желаехме, но производителите, които работят, дават всичко от себе си” увери пред Агри.БГ председателката на БАПОП Теодора Кръстева.

Цената на оранжерийните домати вече поскъпна. По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища те се продават на едро за 3,78 лв./кг. Вносът обаче също поскъпва. Доматите от първата тазгодишна реколта на Кабуров се очаква да са на пазара по Гергьовден. Производителят е доволен, че към момента растенията се развиват много добре.

„Българската продукция, която ще излезе по празниците на пазара ще е с по-добро качество и на по-висока цена, заради увеличаването на себестойността ѝ. Нека потребителите да внимават, защото очакваме ще бъде залят с много некачествена вносна продукция с недоказан произход”, каза за финал Иван Кабуров.