"Земеделските производители ще бъдат компенсирани по няколко механизма - плащания de minimis и нотифицирана държавна помощ от бюджета. Борим се за сума от 150 милиона държавни помощи, в това число за COVID мерки." Това обяви в ефира на Нова Нюз земеделският министър Иван Иванов.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

Той поясни, че вече са направени разчети за оранжерийното и зеленчукопроизводството, но конкретната сума ще стане ясна на по-късен етап, а понастоящем текат преговори с Министерство на финансите. Очакванията му са Бюджет 2022 да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание другата седмица.

Във връзка с предложението за намаляване на ДДС за хранителните стоки от т.нар. „малка потребителска кошница”, Иванов подчерта, че не може да поеме гаранции, доколкото това е част от общата държавна фискална политика, която се одобрява от Народното събрание, но обеща, че той ще настоява за намаляване на 9%

По думите му се провеждат много срещи с браншовете и с вериги магазини, като цел е да се разшири обема на българските стоки във веригите.

Земеделският министър коментира и освобождаването от длъжност на целия борд на директорите на държавното дружество „Напоителни системи", като каза, че резултатите от анализите и проверките са показали неизпълнение на договорни задължения за извършване на ремонти и поддръжка на съоръжения, липса на средства, липса на реакция при наводнения, а също и прехвърляне на ангажименти за ремонти на язовири, собственост на министерството към държавната консолидационна компания.