На поста министър на земеделието ще застане Иван Иванов. Новината бе официално потвърдена днес, когато проектокабинетът „Петков“ бе представен в Народното събрание. По думите на бъдещия премиер Кирил Петков мотото им ще бъде: "Нулева толерантност към корупцията".

Правителството ще има петима вицепремиери и 19 министерства. Новост е, че председателите на парламентарните комисии и съответните министри не могат да бъдат от една политическа сила, за да има по-голяма прозрачност и контрол. Това означава, че със сигурност Комисията по земеделие няма да бъде оглавена от кандидат на БСП.

За нов земеделски министър бяха спрягани много имена, сред които служебният зам.-министър Явор Гечев, проф. Иван Върляков от Тракийския университет, депутатът от БСП Стефан Бурджев, бившият евродепутат Момчил Неков.

На 11 декември изненадващо се завъртя поредната, и както се оказа последна кандидатура – тази на Иван Иванов от избирателен район Шумен. Минути след оповестяването му обаче се появи противоречива информация за свързаността му с фирмата СИК, която от БСП определиха като лъжа и опит за компрометиране на името му.

В позицията на партията се посочва, че Иванов никога не е бил управител на клон на цитираната групировка. По онова време е бил студент и се е издържал, като продавал застраховки. Това обаче по никакъв начин не го свързвало със СИК или връзки с организирана престъпност. 

Не на това мнение обаче са читатели на Агри.БГ, които в свои коментари загатват за спорния имидж както на Иван Иванов, така и на баща му – бизнесмена Валентин Иванов-Шошо. А бъдещият министър председател коментира казуса така:

„Кой какви истории има в миналото, няма значение. Всеки коалиционен партньор носи отговорността за отбора, който предлага. Тези хора стават един общ отбор – отбора на България“, казва Кирил Петков.